Welke regio heeft krachtigste regionale logistieke ecosysteem

Uit een onderzoek van Buck Consultants International naar de kracht en veelzijdigheid van regionale logistieke ecosystemen in de Benelux blijkt dat Noord-Brabant Antwerpen nipt voorgaat.

Trefwoorden: #Antwerpen, #BCI, #België, #Benelux, #Buck Consultants International, #corridor, #distributie, #duurzaamheid, #haven, #Henegouwen, #innovatie, #Limburg, #logistiek, #Nederland en Luxemburg, #Noord-Brabant, #Oost-Vlaanderen, #transport

Lees verder

Nieuws

( Foto: BCI )

ENGINEERINGNET.BE - Buck Consultants International heeft voor dit onderzoek vier pijlers in de regionale logistieke ecosystemen onderzocht:

  • Voldoende marktomvang en kansen voor business development voor logistieke operaties.
  • Aantrekkelijke fysieke bedrijfsomgeving voor logistieke faciliteiten.
  • Ontwikkeling arbeidsmarkt voor distributiecentra.
  • Hoge mate van innovatie en duurzaamheid in logistieke operaties.

Per pijler werden 4 hoofdfactoren benoemd, die vervolgens geoperationaliseerd zijn met in totaal 47 indicatoren. Daarna werden deze data geanalyseerd voor alle provincies in Nederland, België en Luxemburg.

De top-10 van deze regio's ziet er als volgt uit:

  1. Noord-Brabant
  2. Antwerpen
  3. Zuid-Holland
  4. Limburg (NL)
  5. Gelderland
  6. Limburg (BE)
  7. Oost-Vlaanderen
  8. Noord-Holland
  9. Luik
  10. Luxemburg (LUX)

Uit dit klassement blijkt dat de regio’s Noord-Brabant en Antwerpen het beste scoren op het gebied van het Regionale Logistieke Ecosysteem in de Benelux, waarbij Antwerpen bijna gelijk is aan de nummer 1 op de lijst.

Noord-Brabant is sterker in fysieke bedrijfsomgeving, innovatie en duurzaamheid. Antwerpen is sterker in Markt & Business Development en Arbeidsmarkt.

Beide regio’s combineren Europese distributie-activiteiten en regionale/stedelijke distributie op grote schaal. Antwerpen heeft daarbij de tweede haven van Europa.

Belgisch Limburg en Oost-Vlaanderen zijn relatief sterk in Markt & Business Development. Oost-Vlaanderen combineert de kracht van zeehaven- en stedelijke distributie-activiteiten.

Belgisch Limburg verbindt transport-corridors van de havens met het achterland, en is hiermee aantrekkelijk voor Europese distributiecentra.

Luik is centraal gelegen op de achterlandcorridor en kent een goede ontsluiting via water en lucht. De provincie is in een transitieproces van een industriële naar een logistieke regio, en hier valt nog veel te winnen.

Het Zuidwestelijke Henegouwen, met onder meer Charleroi en Bergen, staat op plaats 12. Ook deze provincie is in transitie, en kan gebruik maken van de goede geografische positie tussen Brussel en Parijs en - net als Luik - van een relatief ruime arbeidsmarkt.