Allgro neemt nieuwe waterzuiveringsinstallatie in gebruik

De installatie zuivert afvalwater tot het de kwaliteit van drinkwater heeft, zodat het opnieuw geschikt is als proceswater. Het bedrijf halveert hiermee de waterbehoefte.

Trefwoorden: #afvalwater, #Alexander De Croo, #Allgro, #biogas, #drinkwater, #installatie, #membraantechnologie, #osmose, #Pantarein Water, #proceswater, #recycling, #Vlaams Kenniscentrum Water, #waterbehoefte, #waterzuivering, #zuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Allgro )

ENGINEERINGNET.BE - Steeds meer Vlaamse agro-foodbedrijven kiezen voor een op maat geïnstalleerde waterzuiveringsinstallatie. Voor de verwerking van voeding zijn immers grote hoeveelheden water nodig met de kwaliteit van drinkwater.

Allgro gebruikt hiervoor ongeveer 130.000 liter per dag. Grondwater oppompen of vers water van het drinkwaternet afnemen is allesbehalve ecologisch, net zoals het lozen van afvalwater.

Het bedrijf halveert nu zijn waterbehoefte door proceswater te recycleren, zodat het opnieuw geschikt is als proceswater. 70% van het proceswater is zo te recyclen. Allgro verwacht de kosten voor bouw van de installatie op termijn te kunnen terugverdienen.

Het bedrijf Pantarein Water plaatste de compacte waterzuiveringsinstallatie. De biologische zuivering gebeurt met membraantechnologie. Het gezuiverde water wordt nadien verder verwerkt met omgekeerde osmose. Die stap verwijdert de zouten, om te komen tot water van drinkwaterkwaliteit.

Onlangs werd de nieuwe waterzuiveringsinstallatie officieel ingehuldigd door vicepremier Alexander De Croo. Het Vlaams Kenniscentrum Water spreekt van een toonbeeld qua duurzaam watergebruik.

Het verminderen van de lozingen van organisch materiaal via het afvalwater is één van de concrete ambities van Allgro om te verduurzamen. Daarnaast wordt het afval van de versnijding van groenten en fruit opgehaald voor de productie van groene energie in een biogasinstallatie.