Agoria ontwerpt ’digital skills passport’

Technologiefederatie Agoria neemt het voortouw voor een ‘digitaal skills paspoort’ voor 4,5 miljoen Belgen. Zij vinden dat elke mens over een digitaal skills paspoort zou moeten beschikken.

Trefwoorden: #Agoria, #digitale competenties, #digital skills

Lees verder

HR

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - De technologiefederatie zal dit tegen 2020 ontwikkelen met de wer­kgelegen­heids­agent­schap­pen VDAB, ACTIRIS, FOREM en verschillende IT-ondernemingen.

150 ‘jonge parels’ namen gisteren, tijdens een congres, als eersten een digitaal skills paspoort in ontvangst. Allemaal talenten die nu volop openbloeien in intensieve begeleidingstrajecten zoals Girleek, Molengeek en Seat@the table.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: ‘De digitalisering heeft een impact op de gehele arbeidsmarkt. Uit de arbeidsmarktstudie ‘Be the change’ van Agoria blijkt dat 4,5 miljoen mensen die werken hun vaardigheden regelmatig moeten ‘upgraden’.

Een klassiek CV is maar één deel in het verhaal van competenties en ervaring. Het skills passport geeft een inzicht in ervaringen en talenten. De ‘digital skill indicator’ van Agoria is dan ook één van de belangrijke inputs in het verhaal waarbij een inzicht wordt gegeven in 24 verschillende digitale vaardigheden.

Als bepaalde skills nog niet of in onvoldoende mate aanwezig zijn, kunnen die online verder ontwikkeld worden. Aangezien er één actor is die alle data beheert, wordt het individuele skills paspoort automatisch bijgewerkt met de behaalde punten en kennisniveau.

Die actor is dan de VDAB, FOREM of ACTIRIS die nu al over een database beschikt met een universele taal wat andere competenties betreft. De digitale skills zullen hier nog aan worden toegevoegd.