Europese samenwerking werpt licht op het ontdekken van industriële enzymen

De nieuwe technologie behelst de synthese en toepassing van een set van gekleurde sondes, om snel en gemakkelijk een diagnostische ‘fingerprint’ van verschillende enzymen te maken.

Trefwoorden: #DNA, #enzymen, #French National Institute for Agricultural Research, #genomen, #plant-polysacchariden, #polymeer, #sondes, #synthese, #Universiteit Leiden, #University of Aix-Marseille, #University of Barcelona, #University of York

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Leiden )

ENGINEERINGNET.BE - De opkomst van genomics heeft honderdduizenden DNA-sequenties opgeleverd voor veelbelovende enzymen met allerlei maatschappelijke en industriële toepassingen. Hiervoor is karakterisering van groot belang.

Het is echter ingewikkeld functie en activiteit van plant-polysacchariden afbrekende enzymen te bestuderen. De digestie van moeilijk te hanteren polymeren vereist namelijk vaak extreme condities, zoals een hoge temperatuur en hoge zuurgraad.

De doorbraaktechnologie behelst de synthese en toepassing van een set van gekleurde sondes, waarmee onderzoekers snel en gemakkelijk een diagnostische ‘fingerprint’ van verschillende enzymen kunnen maken.

Eén simpele handeling brengt enzymactiviteit, specificiteit en enzymstabiliteit onder extreme condities in kaart. Daarmee kunnen onderzoekers snel de mogelijke toepasbaarheid van een enzym vaststellen.

Het onderzoeksteam bestaat uit wetenschappers van de Universiteit Leiden, de University of York, de University of Barcelona, de French National Institute for Agricultural Research / University of Aix-Marseille.

Gideon Davies, aanvoerder van het Yorkse team, zegt: ‘Activity-based probes geven snelle diagnostische oplossingen voor genetische aandoeningen. Met dit onderzoek laten we zien dat de technologie, in aangepaste vorm, ook het ontdekken en karakteriseren van enzymen voor de afbraak van biomassa mogelijk maakt. Hiermee hopen we de weg naar efficiënte, duurzame industriële processen te verbeteren.’

Herman Overkleeft, aanvoerder van het Leidse team, vult aan: ‘Het is een spannende nieuwe toepassing van activity-based protein profiling. We kunnen nu sondes ontwerpen en synthetiseren voor belangrijke industriële processen, waar moleculair inzicht in enzymactiviteit en -stabiliteit van belang zijn. Ik ben ervan overtuigd dat enzymatische oplossingen een grote rol gaan spelen in het verduurzamen van onze planeet.’