Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu?

Bedrijfsleiders gaan al eens op zoek naar een ander pand voor hun groeiend bedrijf. Naderhand komt er in de praktijk soms nog briefwisseling toe voor het bedrijf dat er eerder gevestigd was.

Trefwoorden: #bedrijfspand, #domiciliëring, #juridisch advies, #Solange Tastenoye, #verhuis

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Verander je van adres, dan controleert de wijkagent dat. Hij komt kijken of je daar wel degelijk woont en verblijft. Woont de persoon er effectief, dan is dat zijn officieel adres en is hij daar dus gedomicilieerd.

Woont er iemand bij u in uw woning en verhuist die persoon maar behoudt hij zijn domicilie bij u, dan kan u soms voor verrassingen komen te staan en… dat hebt u liever niet. Daarom doet u er goed aan om, zodra deze persoon uw huis verlaat, onmiddellijk een beroep te doen op de wijkagent en hem te informeren van het feit dat deze persoon niet meer op uw adres woont. Het is namelijk ook de wijkagent die officieel moet vaststellen dat iemand niet meer op een bepaald adres woont.

Een deurwaarder inschakelen?
Nadat de wijkagent kwam vaststellen dat iemand niet meer op een bepaald adres woont, komt een vrij lange procedure op gang en kan het wel even duren vooraleer die persoon officieel op dat adres wordt geschrapt.

Daarom is het raadzaam om, na het consulteren van de wijkagent, eveneens een beroep te doen op een deurwaarder. U meldt aan deze deurwaarder dat die bepaalde persoon niet meer op uw adres woont. U vraagt hem om dit ook door te geven aan zijn collega-deurwaarders via de zogenaamde “arrondissementskamer”.

Hierdoor zijn alle deurwaarders op de hoogte van het feit dat iemand niet meer op uw adres gedomicilieerd is. Dat gaat alvast sneller. Normaal zal er nu ook geen deurwaarder meer aan uw deur kloppen om bijvoorbeeld goederen in beslag te nemen van een vertrokken huurder of van een meerderjarig kind dat de ouderlijke woonst verlaten heeft.

Wat als de vorige bewoner een bedrijf was?
Eenzelfde scenario kan zich voordoen na de verhuis van een bedrijf. Ook dan kunnen problemen ontstaan wanneer zou blijken dat dit bedrijf in de problemen zit. De deurwaarder zal via de Kruispuntbank der Ondernemingen (KBO) op zoek gaan naar het adres van de zetel van een bedrijf.

Op die manier komt hij dan bij het pas verhuisde bedrijf en hier kan de deurwaarder beslag leggen op de goederen die er aanwezig zijn… maar die van het nieuwe, pas verhuisde bedrijf zijn.

Wordt u als bedrijfsleider met een dergelijke situatie geconfronteerd, dan kan u ook hier best tijdig een beroep doen op de wijkagent omdat dat de snelste manier van handelen is. De wijkagent komt bij u ter plaatse kijken en als hij constateert dat dit bedrijf er inderdaad niet meer gevestigd is, zal hij hiervan akte nemen en dat overmaken aan de KBO.

Die zal op zijn beurt een procedure tot schrapping opstarten. Ondertussen kunt u de deurwaarder aanspreken en hem eveneens meedelen dat dit bedrijf er niet meer gevestigd is. Ook de schuldeisers van dit bedrijf kunt u proberen te contacteren om hen hierop te wijzen. Via een andere mogelijke procedure kunt u rechtstreeks contact opnemen met de KBO om de schrapping van dat bedrijf op uw adres te vragen, maar die procedure kan een aantal maanden duren.

Foute facturen: kordaat optreden
We stellen in de praktijk ook vast dat bedrijfsleiders vaak een factuur ontvangen van een bedrijf waar ze nooit iets besteld hebben. Hier moet u kordaat optreden en deze factuur onmiddellijk protesteren.

Dat bedrijf zal dan moeten aantonen dat u er wel degelijk iets aangekocht hebt. Protesteert u deze factuur niet, dan bestaat de mogelijkheid dat u tijdens een rechtszaak ongelijk krijgt.


door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste