Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Trefwoorden: #diepe geothermie, #energie, #HITA, #Profel, #Soudal, #Tromans

Lees verder

Techniek

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat energie winnen uit de diepe ondergrond duurzaam en betaalbaar is en tevens bevoor­radings­zekerheid biedt, willen de initiatiefnemers diepe geothermie de kans te geven die ze verdient in de energiemarkt.

Vic Swerts, Soudal: "Van in het prille begin was ik geïnteresseerd in het potentieel van diepe geothermie. Toen ik enkele maanden geleden aangesproken werd over dit initiatief, heb ik als investeerder niet lang moeten nadenken".

HITA (wat IJslands is voor warmte) wil de ontbrekende schakel zijn in de uitrol van diepe geothermie in Vlaanderen. Naast louter projectontwikkeling wil dit nieuwe bedrijf samen met strategische partners ook geothermiecentrales bouwen en exploiteren.

De doelstelling is om tegen 2030 een tiental geothermiecentrales in exploitatie te hebben, die samen jaarlijks 600.000 MWh aan energie zullen produceren en op die manier de jaarlijks uitstoot van 140.000 ton CO2 uitsparen.

Voor de operationele taken wordt een beroep gedaan op twee ervaren medewerkers die nauw betrokken waren bij de ontwikkeling en de bouw van de diepe geothermiecentrale in Mol.

Geert De Meyer het dagelijks beheer op zich nemen als CEO en Stijn Bos wordt binnen zijn functie als COO verantwoordelijk voor de technische uitvoering. Daarnaast vervoegt Lisa Tips het team als junior projectingenieur voor de bovengrondse installaties.