Naar een vrouwvriendelijke toekomst binnen Engineering

Op 23 juni vindt de 6e editie van de International Women in Engineering Day plaats. Robert Walters richt de schijnwerpers op de stand van zaken en op het belang van vrouwelijke ingenieurs.

Trefwoorden: #ingenieurs, #Robert Walters, #vrouwen

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - Thema van de International Women in Engineering Day 2019 is “Transform The Future” en is geïnspireerd op de visie en doelen van de Women’s Engineering Society (WES), die dit jaar haar 10e verjaardag viert.

Zij willen de volgende generaties vrouwelijke ingenieurs inspireren en de aandacht vestigen op de diverse carrièremogelijkheden voor vrouwen binnen engineering.

Door de aandacht te richten op de verwezenlijkingen van vrouwelijke ingenieurs hoopt de WES meer jonge meisjes te motiveren om voor een carrière in engineering te gaan. Hierdoor zal op termijn de broodnodige diversiteit ontstaan binnen de sector en zal er gerekruteerd kunnen worden uit een grotere talentenpoel.

Volgens gegevens van Eurostat is er wereldwijd een tekort aan ingenieurs en dan vooral aan vrouwelijke ingenieurs. Dit is volgens het onderzoek onder andere te wijten aan een instroomprobleem bij vrouwelijke studenten.

Meisjes kiezen nog altijd te weinig voor wetenschappelijke en technische opleidingen, omdat ze hierin onvoldoende worden aangemoedigd en ondersteund. Bijgevolg ontbreken de nodige rolmodellen voor deze toekomstige ingenieurs.

In het beroepsleven zelf zijn er ook minder vrouwen dan mannen die na hun studies effectief voor de sector kiezen, onder meer omdat de doorstroming naar topfuncties nog steeds problematisch is. Anderzijds bestaat bij vrouwen vaak de vrees dat de combinatie van een dergelijke functie met een gezin niet haalbaar is.

Meisjes zijn ondanks verschillende sensibiliseringscampagnes systematisch ondervertegenwoordigd in zogenaamde STEM-richtingen. Dit zijn opleidingen binnen Sciences, Technology, Engineering en Math.

Het zou ook geen overbodige luxe zijn om af te stappen van gendergekleurd taalgebruik in vacatures en zelfs de beeldvorming omtrent het beroep van ingenieur verdient een stevige update.

Volgens Özlem Simsek, Managing Director bij Robert Walters België (foto), dringt zich dan ook een drastische mentaliteitswijziging op. Die moet er op termijn voor zorgen dat vrouwelijke ingenieurs minder als uitzondering worden beschouwd.


(bron en foto: Robert Walters)