North Sea Port test onderwaterrobot voor inspectie van kades

In plaats van een duiker in te zetten om de kades te inspecteren, werd onlangs in Terneuzen een proef uitgevoerd met een onderwaterrobot om na te gaan of dit een valabel alternatief zou zijn.

Trefwoorden: #Asset.Insight., #data, #duiker, #haven, #herstellen, #inspectie, #Jan Lagasse, #kades, #Kars Quist, #North Sea Port, #onderwaterrobot, #repareren, #schepen, #scheuren, #schroefbewegingen, #sensor, #Terneuzen, #vaarverkeer

Lees verder

Techniek

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - North Sea Port wil goed zicht hebben op de toestand van de kades in de haven. Kades worden namelijk continu belast door schroefbewegingen en het draaien van schepen.

Het repareren en herstellen van kades is vaak kostbaar. Op tijd zicht krijgen in de staat van de kades is daarom van groot belang. Dit maakt het mogelijk om scheuren te detecteren of te signaleren of deze gaan ontstaan. En om op voortijdig in te grijpen. Gebeurt dit niet, dan brengt dat economische en veiligheidsrisico’s met zich mee.

“Inzicht krijgen in de dikte van de kademuren, scheuren en defecten zonder het vaarverkeer te storen, biedt grote meerwaarde en is de reden om aan de slag te gaan met deze innovatieve kade-inspectie”, vertelt Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

De hightech-onderwaterrobot van Asset.Insight. is uitgerust met diverse sensoren, zoals ultrasoon, laser, PEC, sonar en een high-resolution-camera. Via de onderwaterrobot worden er data ingewonnen. De metingen van de inspectie zijn nauwkeurig en worden goed leesbaar weergegeven op een dashboard.

Kars Quist, commercieel directeur van Asset.Insight. stelt: “Het meest waardevolle aan deze onderwaterrobot zijn de data die verzameld worden en die wij ontsluiten naar onze klanten. Dit zorgt ervoor dat de assetmanager data-gedreven besluiten kan nemen voor het efficiënt plannen van beheer en onderhoud. Dit bespaart veel geld en tijd.”

Ook is de inzet van een robot onder water veiliger dan een duiker een inspectie te laten doen. Bijkomend voordeel is dat schepen gewoon kunnen blijven varen. North Sea Port zet hiermee in op innovatieve ontwikkelingen voor het beheer van de haveninfrastructuur.