Vlaams Onderzoeksprogramma kunstmatige intelligentie goedgekeurd

Het nieuwe beleidsplan omvat een jaarlijks budget van 32 miljoen euro, waarvan 12 miljoen euro voorzien wordt voor het onderdeel top strategisch basisonderzoek.

Trefwoorden: #AI, #Artificiële Intelligentie, #Vlaams Beleidsplan, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: phonlamaiphoto - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De onlangs goedgekeurde beleidsagenda van het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie bestaat uit drie complementaire onderdelen:

  1. Top strategisch basisonderzoek voor het gericht ontwikkelen van nieuwe kennis, wetenschappelijke doorbraken en talent op wereldniveau daar waar Vlaanderen reeds excellent presteert en waar synergie kan bekomen worden met de vraaggedreven implementatie-agenda van het Vlaamse bedrijfsleven.
  2. Een centrale focus op de implementatie van AI-toepassingen in het bedrijfsleven. Een vraaggedreven agenda vanuit het bedrijfsleven moet via open, goed georganiseerde kanalen en netwerken gebracht worden tot bestaande overheidsinstrumenten van voornamelijk het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en relevante instellingen.
  3. Een sterk flankerend beleid waarin naast de significante opleidingsnoden gericht op de arbeidsmarkt ook op het vlak van juridische, ethische, democratische en socio-economische aspecten van AI wordt gewerkt.

Op 28 juni 2019 keurde de Vlaamse Regering de invulling van het eerste luik - het top strategisch basisonderzoek – goed voor de 6 resterende maanden van 2019 voor een bedrag van 6 miljoen euro.

Het onderzoeksluik focust op vier uitdagingen:

  • Hybride, geautomatiseerde, betrouwbare en actiegerichte datawetenschap (‘data science’): de hulp om complexe beslissingen te nemen.
  • Real-time & energie-efficiënte AI: informatie extraheren en verwerken.
  • Multi-actor en collaboratieve AI: autonoom interageren met andere besluitvormende entiteiten.
  • Human-like AI: naadloos communiceren en samenwerken met mensen.

Daarbij wordt tevens ingezoomd op een aantal use-cases: AI voor een efficiënte gezondheidszorg, AI als drijfveer voor onze toekomstige mobiliteit en AI voor Industrie 4.0.


De Stuurgroep van het Vlaams Beleidsplan AI bestaat uit onder meer BARCO, Siemens-LMS, Hello Customer, Cursor, Agoria, VOKA, UGent, KU Leuven, VUB, imec, VLAIO en het Departement EWI.