• 29/02/2012
  • |     BB

Galapagos sluit megadeal met Abbott

Farmabedrijf Abbott heeft wereldwijde rechten, Galapagos behoudt co-promotie in de Benelux. Betalingen kunnen oplopen tot 1,0 miljard dollar.

Trefwoorden: #abbott, #farma, #galapagos, #GLPG0634, #medisch

Lees verder

research

( Foto: Galapagos )

ENGINEERINGNET.BE -- Abbott en Galapagos kondigen vandaag aan dat zij een wereldwijde samenwerking aangaan om GLPG0634 te ontwikkelen en te commercialiseren. Dit kandidaat-medicijn behoort tot een geheel nieuwe generatie geneesmiddelen voor de behandeling van auto-immuun ziekten zoals reuma.

Met het tekenen van de overeenkomst doet Abbott een eerste betaling van $150 miljoen voor de rechten verbonden aan deze samenwerking.

Bij succesvolle afronding van de Fase II studies voor reuma, aan de hand van overeengekomen criteria, zal Abbott het programma licenseren voor $200 miljoen.

Abbott is daarna verantwoordelijk voor de Fase III klinische ontwikkeling en de wereldwijde productie.

Bij het bereiken van overeengekomen mijlpalen voor ontwikkeling, registratie en verkoop van het medicijn, zal Galapagos nog verdere succesbetalingen van Abbott ontvangen.

Deze betalingen kunnen oplopen tot 1,0 miljard dollar met daarnaast trapsgewijs oplopende dubbelcijfer-royalty’s op de netto verkopen. Galapagos houdt co-promotie rechten op GLPG0634 in de Benelux.

GLPG0634 is een zeer selectieve remmer van het enzym JAK1 (Janus kinase 1). Het molecuul is ontwikkeld door Galapagos voor de behandeling van reuma en andere auto-immuun ziekten. JAK enzymen kunnen zgn. cytokines aanschakelen, stoffen die een centrale rol spelen bij auto-immuun ziekten zoals reuma.


ACHTERGROND
Het Belgische Galapagos heeft één van de grootste pijplijnen in de biotech met vier programma’s in de klinische fase en meer dan vijftig programma’s in onderzoek en preklinische ontwikkeling. Galapagos heeft ruim 800 medewerkers in zes landen, met haar hoofdkantoor in Mechelen, België.