Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

Trefwoorden: #Doel 3, #ENGIE Electrabel, #FANC, #kerncentrale, #nucleair, #reactorvat

Lees verder

Nieuws

( Foto: ENGIE Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Tussen 2012 en 2015 lagen kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 een tijdlang stil nadat er waterstofvlokken in de stalen wanden van de reactorkuipen werden ontdekt.

Uit grondige inspecties bleek uiteindelijk dat de waterstofvlokken al van bij het smeden van de reactorkuipen aanwezig waren. Tijdens dat proces werd niet alle waterstof uit het staal verwijderd, waardoor het in het staal bleef zitten en kleine, platgedrukte blaasjes vormde in de stalen wanden.

De waterstofvlokken hebben echter geen impact op de stalen structuren en evolueren bovendien niet na verloop van tijd. Daarom concludeerde het FANC in 2015 dat beide reactoren mochten heropstarten, aangezien de stevigheid van de reactorkuipen en dus de veiligheid van de reactoren gewaarborgd bleef onder alle omstandigheden.

Conform internationale veiligheidsregels heeft het FANC aan ENGIE Electrabel opgelegd om regelmatig te controleren of de situatie effectief niet evolueert. Uit de meest recente inspectie, die begin juli 2019 werd afgerond, bleek dat er wel lichte variaties waar te nemen zijn in de meetresultaten, maar die zijn eigen aan de meetmethode.

Dat resultaat viel binnen de verwachtingen, want uit de vorige inspecties (in 2016) kwamen dezelfde conclusies naar voren. Er werd geen evolutie waargenomen in de omvang van reeds gedetecteerde waterstofvlokken in de reactorkuip van Doel 3. Er zijn ook geen nieuwe waterstofvlokken bij gekomen.

Op basis van die resultaten heeft het FANC geen bezwaar geuit tegen de heropstart van Doel 3.