Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

Uit de nieuwste ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit in België in het vierde kwartaal moeten toenemen. 7% van de ondervraagde werkgevers plant een uitbreiding.

Trefwoorden: #aanwerving, #ManpowerGroup, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal werknemers zal naar verwachting stabiel blijven in 9 van de 10 bedrijven. Na correctie van de seizoenvariaties bereikt de Netto­tewerk­stellings­prognose de bemoedigende waarde van +6%.

Dat is een stijging van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en een status quo in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: “Ondanks de politieke en economische onzekerheden, zowel nationaal als internationaal, hebben de Belgische werkgevers er alle vertrouwen in en zijn ze van plan om tegen het einde van het jaar meer personeel aan te werven."

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. In Vlaanderen (+7%) tonen de werkgevers zich het meest optimistisch. De wervingsactiviteit in Wallonië (+6%) zou voor het derde opeenvolgende kwartaal vrij gunstig moeten blijven. In Brussel zijn de werkgevers voorzichtiger (+4%).

In 9 van de 10 bevraagde sectoren zijn de werkgevers van plan nieuwe jobs te creëren in de loop van het volgende kwartaal. De hoogste wervingsintenties worden gepland door de werkgevers uit de Landbouw en visserijsector (+14%), de Groot- en detailhandel (+10%) en de sector Elektriciteit, gas en water (+10%).

De wervingsactiviteit zal naar verwachting vrij sterk zijn in de sectoren Financiën, verzekering, vastgoed en diensten (+8%), gematigd in de sectoren Openbare Diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatscha ppelijke dienstverlening (+6%) en de Maakindustrie (+5%) en voorzichtig in de sector Transport en logistiek (+4%).

In de sector Extractieve industrie (+1%) en de Bouwsector (0%), daarentegen, zal de werkgelegenheid naar verwachting weinig veranderen, terwijl ze vermoedelijk zal dalen in de Horeca (-6%), waar de werkgevers voor het derde opeenvolgende kwartaal een negatieve Nettotewerkstellingsprognose laten optekenen met de laagste cijfers in zes jaar.

Volgens de enquête zal de jobcreatie naar verwachting vooral betrekking hebben op de grote ondernemingen (= 250 werknemers) en middelgrote ondernemingen (50-249 werknemers).