Internationale oefening moet toezicht op nucleaire ontwapening verbeteren

Op de site van het SCK•CEN in Mol is een tiendaagse internationale oefening gestart om meettechnieken voor kernontwapening te testen en te vergelijken, waaraan tien landen meedoen.

Trefwoorden: #INDPV, #kernwapens, #non-proliferatieverdrag, #nucleair, #ontwapening, #SCK•CEN

Lees verder

research

( Foto: SCK•CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Het non-proliferatieverdrag dat sinds 1970 van kracht is, wil de verdere verspreiding van kernwapens tegengaan. Het verdrag bevat een artikel, waarin de huidige kernwapenlanden beloven om hun bestaande kernwapens te ontmantelen.

Na de Koude Oorlog hebben de Verenigde Staten en Rusland (en voordien Sovjet-Unie) tienduizenden kernwapens ontmanteld, maar er zijn geen afspraken voor verdere ontwapening of processen voor het toezicht hierop.

In 2014 kondigde de Verenigde Staten aan dat de Amerikaanse overheid – in samenwerking met het Nuclear Threat Initiative – het International Partnership for Nuclear Disarmament Verification (IPNDV) zou leiden.

“Binnen het IPNDV worden procedures ontwikkeld en getest om de ontmanteling van kernwapens te verifiëren. Daarbij schenken we veel aandacht aan meetmethodes die deze procedures ondersteunen”, aldus organisator Klaas van der Meer (SCK•CEN).

Het IPNDV komt regelmatig samen met alle deelnemende landen om de verschillende aspecten van de controle op kernontwapening uit te diepen. Tijdens de internationale oefening die SCK•CEN van 9 t/m 20 september organiseert, nemen ze verschillende technische en procedurele meettechnieken onder de loep.

“De deelnemers meten opstellingen van nucleair materiaal, die elk een andere samenstelling, massa en afschermlaag bevatten”, aldus Van der Meer.

Medeorganisator Alessandro Borella (SCK•CEN) vult aan: “Doordat we de samenstelling van het materiaal tot in het detail kennen, kunnen we de meettechnieken op hun nauwkeurigheid beoordelen en verbeterpunten identificeren.”

De oefening verschaft inzicht in de effectiviteit van de gebruikte meettechnieken. “Het stelt ons dus in staat om geschikte technologieën beter te selecteren en daarmee de nucleaire ontwapening verder op weg te helpen”, besluit Van der Meer

Ruim 30 deelnemers uit 10 verschillende landen doen mee aan de oefening, zoals België, Finland, Noorwegen, Hongarije, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Europese Unie, Australië, Canada en Japan. Nederland en Duitsland observeren tijdens de oefening.