Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Trefwoorden: #Esther Van Schuylenbergh, #Lies Fauconnier, #Resortecs, #textielinnovatie, #Textirama Foundation

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Er werden awards uitgereikt in twee categorieën. De take off award ging naar een innovatie, die al een proof-of-concept kan voorleggen. De Concept award werd uitgereikt aan twee innovatie ideeën of concepten, die nog onderzocht moeten worden.

Een onafhankelijke jury, voorgezeten door Piet Verhoeve, was van oordeel dat Resortecs met haar ‘smeltend garen’ de beste innovatie instuurde. Het bedrijf lost met deze confectiegarens, die smelten bij 180°C, een knellend probleem op bij de recyclage van textiel. Bij deze take off award hoorde ook nog een geldprijs van 40.000 euro.

De andere genomineerden in deze categorie waren COSH (controleert duurzaamheid van kleding), Digitex (online platform waar iedereen zelf kleding kan maken), Miokoo (innovatieve slip met een intelligent systeem van laagjes textiel) en Sioen (ontwikkelde technisch textiel voor verticale tuinen).

Lies Fauconnier, een jonge product designer die momenteel een aanvullende opleiding textieltechnologie, kwam op het idee om een tattoo pistool te transformeren tot een broderie pistool waarmee je kledij kan personaliseren.

Esther Van Schuylenbergh, een jonge docente textiel aan het KASK in Gent ontwikkelde een op zichzelf staande akoestische wand in 3D textiel. Beiden wonnen de concept award en ontvingen elk 5.000 euro om hun concepten verder te onderzoeken.

Zij wonnen in deze categorie van de twee andere genomineerden in deze categorie. Jasna Rokegem (27) werkt op het snijvlak van mode, ruimtevaarttechnologie en design en droomt ervan om één kledingstuk te vervaardigen dat alle andere overbodig maakt.

Bram Van Acker werkt nauw samen met communicatiewetenschapper en project developer Sandrine Van der Linden. Ze willen kinderen bewuster kunnen maken van de waarde van materialen, zodat die op hun beurt hun ouders gaan beïnvloeden richting circulaire economie.


(foto's: Textirama Foundation)

In de januari-editie van Engineeringnet Magazine kan over de textielsector een verslag gelezen worden over de ITMA-textieltechnologiebeurs.

Klik hier om dit nummer ter kennismaking aan te vragen.
Klik hier om dit artikel te lezen.

Fotoreportage winnaars:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Resortecs won met haar ‘smeltend garen’ de take off award.

Esther Van Schuylenbergh won een concept award voor haar op zichzelf staande akoestische wand in 3D textiel.

Lies Fauconnier won een concept award voor haar idee om een tattoo pistool te transformeren tot een broderie pistool waarmee je kledij kan personaliseren.