Enkel sneetje van 5cm voor vervanging aortaklep

In het UZ Brussel krijgen ook patiënten jonger dan 70 jaar met een vernauwde aortaklep sinds begin dit jaar een aortaklepvervanging zonder het borstbeen open te maken.

Trefwoorden: #aorta, #Centrum voor Hart- en Vaatziekten, #klep, #openhartoperatie, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Het vervangen van een aortaklep is een van de meest voorkomende hartchirurgische ingrepen. Een vernauwde aortaklep komt vooral voor bij ouderen en mensen met een aangeboren afwijkende aanleg van de aortaklep.

De vernauwing wordt veroorzaakt door verkalking van de klep, waardoor de klep niet goed meer opent. Het hart moet harder werken om het bloed uit het hart via de aorta te pompen.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijdige vervanging van de vernauwde aortaklep leidt tot een langere overleving en beter verdwijnen van de klachten. Wanneer onbehandeld kan dit leiden tot hartfalen of plotse dood. Tot voor kort werd een vernauwde aortaklep in de meeste gevallen vervangen door een kunstklep via een openhartoperatie.

Daarvoor opende de chirurg het borstbeen om bij het hart en de aangetaste klep te geraken. Het hart werd dan tijdelijk stilgelegd en een hart-longmachine nam de ademhaling en bloedcirculatie over.

“Bij patiënten ouder dan 70 jaar vervangen we sinds 2013 een aortaklep met een hechtingloze klep," aldus dr. Jan Nijs van de dienst Hartheelkunde. "Dat maakt de operatie aanzienlijk korter met minder complicaties als gevolg."

"Sinds begin dit jaar gebruiken we een nog kleinere toegang tot de aortaklep, via een klein sneetje van 5 centimeter tussen de ribben van de rechterborstkas. Patiënten hebben dan een veel kleiner litteken, minder pijn en revalideren sneller."

Nijs voegt toe: "Ook long- en wondinfecties en de kans op hartfalen komen minder voor. De patiënt verliest tijdens de ingreep ook beduidend minder bloed.”

“Op basis van de ervaring die we intussen hebben opgebouwd, zullen we deze optie nu ook aanbieden aan patiënten jonger dan 70 jaar,” besluit dr. Ines Van Loo van de dienst Hartheelkunde.

Het UZ Brussel is momenteel het enige ziekenhuis in Vlaanderen en Brussel die deze ingreep uitvoert.