Start-up AdditiveLab winnaar van Formnext Start-up Challenge

Naast deze Belgische start-up vielen ook Exponential Technologies (Letland), Glassomer (Duitsland), Laser Melting Innovations (Duitsland) en Spectroplast (Zwitserland) in de prijzen.

Trefwoorden: #3D printen, #AdditiveLab, #additive manufacturing, #Formnext, #start-up

Lees verder

nieuws

( Foto: © Mesago - Mathias Kutt )

ENGINEERINGNET.BE - Al deze winnaars konden de internationale jury bekoren met hun innovaties, die inzicht bieden op de toekomst van Additive Manufacturing (AM).

  • AdditiveLab ontwikkelde simulatiesoftware voor de additieve productie van metalen componenten. Een krachtige mechanische analyse maakt gebruik van een geavanceerde, multi-schaal simulatiebenadering om resterende spanningen en vervormingen laag voor laag te voorspellen. Dit stelt de gebruikers in staat om problematische regio's te identificeren en aan te pakken.
  • Exponential Technologies gebruikt geavanceerde AI- en machine learning-algoritmen om zowel de meest geschikte machineconfiguraties voor laserbewerking, additieve productie en CNC-bewerking, als geoptimaliseerde materiaalmixen te bepalen en op die manier een aanzienlijke tijdswinst te realiseren.
  • Glassomer is gespecialiseerd in 3D-glasprinttechnologie met behulp van stereolithografie. Het jonge bedrijf testte en produceerde (op kleine schaal) een speciaal silica nanocomposiet met als doel om nieuwe additieve technologieën te ontwikkelen voor de massaproductie van glas. Dit maakt de structurering van zuiver kwartsglas mogelijk waardoor dit volledig compatibel is met de vereisten van optica en fotonica.
  • Laser Melting Innovations (LMI) presenteerde een goedkope metaalprinter voor kleine en middelgrote ondernemingen. De prijs kon verlaagd worden door dure componenten te elimineren.
  • Spectroplast, spin-off van het gerenommeerde Zwitserse Federale Instituut voor Technologie, is gespecialiseerd 3D-printen van siliconen volgens de industrie-standaard.

Deze winnaars worden onder andere beloond met een gratis, volledig uitgeruste beursstand op Formnext (van 19-22/11/2019), waar zij hun innovaties kunnen tonen in de Start-Up Area.