Aquafin bespaart door inspectie van riolen met drone

Rioolwaterzuiveraar Aquafin laat een nieuw type drone ontwikkelen specifiek voor de inspectie van rioolbuizen. Het bedrijf hoopt hierdoor meer leidingen na te kijken aan een lagere kostprijs

Trefwoorden: #Aquafin, #drone, #inspectie, #riolen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aquafin - © Frederik Beyens )

ENGINEERINGNET.BE - Aquafin beheert in opdracht van het Vlaamse Gewest bijna 6.500 kilometer rioleringen en staat, alleen of samen met een drinkwaterbedrijf, ook in voor het rioolbeheer van ruim 100 Vlaamse gemeenten en steden.

Zowel vanuit ecologisch als maatschappelijk standpunt, is het belangrijk om de rioleringsinfrastructuur in goede toestand te houden. Daarom wordt de toestand van de riolen om de 5, 10 of 20 jaar gecontroleerd.

Het bedrijf geeft, alleen al voor het Vlaamse Gewest, jaarlijks 1,55 miljoen euro uit aan rioolinspecties. 350.000 euro daarvan gaat naar de camerainspecties zelf. Hiermee kunnen 150 km geïnspecteerd worden met een putcamera en 100 km met een rijdende camera.

De overige 1,2 miljoen euro zijn kosten verbonden aan het ruimen van slib uit de riolen, wat absoluut nodig is om er met een rijdende camera door te kunnen.

Adviseur rioolmanagement Alexander Mouton: “Omdat de huidige modellen niet aan onze behoeften beantwoorden, laten we een nieuw type drone ontwikkelen. Die moet bestand zijn tegen de specifieke omstandigheden in een rioolbuis zoals een beperkte diameter en vuil water. De drone moet ook meerdere zijdelingse camera’s en extra sensoren hebben, om tijdens één vlucht veel meer in beeld te brengen.”

Daarnaast is het ook belangrijk dat de nieuwe drone eenvoudig in gebruik is en dat je geen geoefende dronepiloot moet zijn om die te bedienen.

Door drones in te zetten voor rioolinspecties kan Aquafin jaarlijks 500 kilometer riolen nakijken in plaats van 250 kilometer tot nu.