Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Trefwoorden: #digitalisering, #Industrie 4.0, #maakindustrie, #pilootfabriek, #Sirris

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Robots en sensoren werden de voorbije drie jaar de helft goedkoper en de kosten van data-opslag en data processing daalden met een factor vijftig.

Dat betekent dat geconnecteerde en datagedreven productiesystemen niet enkel meer op papier mogelijk zijn, maar tot de realiteit behoren voor ieder bedrijf. Als Belgische productiebedrijven competitief willen blijven, moeten ze de stap naar de vierde industriële revolutie zetten.

Dat doen ze best niet in het ongewisse, maar in een realistische industriële omgeving. Daarom bouwde Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, een fabrieksomgeving na waar ondernemers kunnen testen via trial-and-error hoe ze hun eigen productielijn moeten klaarstomen voor de toekomst.

De site in Hasselt werd omgebouwd tot een digitale productielijn, waarin de onderdelen uit Luik toekomen. In zulke reële industriële omgevingen komen alle mogelijke aspecten aan bod waarmee maakbedrijven in de praktijk te maken zullen krijgen.

De site in Luik onderzoekt hoe bedrijven al hun productie- en controledata kunnen verzamelen en opslaan tijdens het hele productieproces met behulp van een digitaal productpaspoort.


Voor meer informatie: sirris/4.0madereal