UNamur en SCK•CEN testen weerstand raderdieren in ISS

Dit najaar sturen UNamur en het SCK•CEN een experiment naar het International Space Station (ISS). Voor dat experiment werd hardware ontwikkeld om autonoom raderdieren in leven te houden.

Trefwoorden: #raderdieren, #SCK, #straling, #Studiecentrum voor Kernenergie, #Universiteit van Namen

Lees verder

research

( Foto: rotifer-in-space.com )

ENGINEERINGNET.BE - Die raderdieren (rotifers) hebben een hoge stralingsweerstand. Prof. Karine Van Doninck, biologe bij UNamur en hoofdonderzoekster in dit project, wil met dit experiment de onderliggende oorzaken daarvan blootleggen.

Die inzichten kunnen namelijk een rol spelen in de ontwikkeling van manieren om de stralingsweerstand van astronauten bij toekomstige ruimtereizen te verhogen.

Prof. Sarah Baatout, radiobiologe bij SCK•CEN: “Een van de grootste showstoppers is langdurige gewichtloosheid en kosmische straling. Ze tasten o.a. ons gezichtsvermogen aan, maken onze botten brozer en geven ons een verhoogd risico op kanker.”

Uit onderzoek blijkt dat sommige organismen beter bestand zijn tegen ruimte-omstandigheden dan de mens. Raderdieren bijvoorbeeld overleven in een luchtledige ruimte en bieden beter weerstand aan hoge stralingsdosissen en zelfs uitdroging. Dat is merkwaardig, omdat hun cellulaire opbouw op die van de mens gelijkt.

Om de onderliggende oorzaken bloot te leggen, sturen UNamur en SCK•CEN in december vanuit Florida een experiment in de ruimte. De raderdieren zullen gedurende twee weken zich in het ISS in een baan rond de aarde bewegen, waar ze aan de effecten van de ruimte worden blootgesteld.

Eenmaal terug op aarde, zullen de onderzoekers de stalen onderzoeken op hun voortplanting, genexpressie en genoomstructuur.

Dr. Boris Hespeels, bioloog bij UNamur: “Genexpressie geeft cellen het signaal om eiwitten aan te maken, wanneer deze nodig zijn om bijvoorbeeld schade aan het DNA te herstellen. Door dat in detail te bestuderen, kunnen we zien welke processen er bij raderdieren optreden en dus welke processen hen tegen de extreme ruimte-omgeving beschermen.”

Van Doninck: “Nadien controleren we in hun genoomstructuur of het beschadigde DNA juist hersteld is. Een slecht hersteld genoom kan leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen in het nageslacht of zelfs de dood.”


ACHTERGROND
Dit project is een mooi voorbeeld van mannen en vrouwen van verschillende instellingen, die aan één project werken.

Biologen Karine Van Doninck en Boris Hespeels (UNamur), fysici van het laboratorium van prof. S. Lucas en Anne-Catherine Heuskin (UNamur) en radiobiologen Sarah Baatout en Bjorn Baselet (SCK•CEN) slaan de handen in elkaar om dit experiment in de ruimte te sturen.

Om hierin te slagen, kunnen de onderzoekers rekenen op een subsidie van ESA en de technische deskundigheid van Kayser Italia.