Vlaamse bedrijven zetten volop in op Industrie 4.0

Productiebedrijven zien een groeiende vraag naar producten op maat aan de prijs van massaproducten. Daarom zetten ze sterk in op industrie 4.0 en de bijhorende digitale transformatie.

Trefwoorden: #digitale transformatie, #digitalisering, #Flanders Make, #Industrie 4.0, #maakindustrie

Lees verder

nieuws

( Foto: elenabsl - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de enquêteresultaten van onderzoekscentrum Flanders Make, blijkt dat ze op die manier in de eerste plaats hun efficiëntie en inkomsten willen verhogen en tegelijk hun kosten verlagen.

De bevraagde bedrijven geven aan de voorbije 3 jaar 5% per jaar te hebben geïnvesteerd in digitalisering. Voor de volgende 3 jaar verwacht men tegenwind met een terugvallende economische groei, maar desondanks wil men toch 20% per jaar extra investeren.

Bedrijven die deel uitmaken van het innovatie ecosysteem van Flanders Make spelen een voortrekkersrol in digitale transformatie: 58% van de bedrijven die meewerkten aan de enquête heeft al een strategisch plan voor de introductie van nieuwe digitale technologieën geïmplementeerd; 24% heeft een plan maar de implementatie ervan is nog niet gestart.

Bijna alle bedrijven die deelnamen aan de enquête zijn overtuigd dat het hoog tijd is om tot actie over te gaan. 70% van de bedrijven schatten in dat ze gelijk of beter presteren op het vlak van digitale transformatie dan hun concurrenten.

Uit de bevraging blijkt wel een duidelijk verschil tussen grotere en kleine bedrijven: meer dan de helft van de ondernemingen met minder dan 50 werknemers is niet mee met innovatie.

44% heeft nog geen digitaal plan en 10% is zelfs overtuigd dat niet nodig te hebben. Ze onderschatten duidelijk de impact van digitalisering en zetten hun eigen voortbestaan op de helling, tenzij ze nu nog snel mee op de innovatietrein springen.