• 07/03/2012
  • |     BB

Expo Solvay voor het eerst in Vlaanderen

Van 5 maart tot 30 maart 2012 verwelkomt de Universiteit Hasselt ‘Expo Solvay: Brainstormen in Brussel’. Ontdek hoe kwantumfysica smartphones en zonnecellen deed ontstaan.

Trefwoorden: #kwantumphycica, #solvay, #solvayraad, #technologie, #universiteit hasselt

Lees verder

Techniek

( Foto: Solvay, Solvayraad van 1911 )

ENGINEERINGNET.BE -- Expo Solvay is een interactieve, wetenschappelijke en boeiende tentoonstelling. Zowel leerkrachten en leerlingen uit het secundair onderwijs als het brede publiek krijgen de kans om spannende experimenten uit te voeren en de kwantumtheorie te herbeleven alsof ze er zelf bij waren.

Expo Solvay herdenkt de 100ste verjaardag van de eerste Solvayraad. Die werd 100 jaar geleden voor het eerst samengeroepen in Brussel. Topwetenschappers als Albert Einstein en Marie Curie namen eraan deel.

Het betekende de geboorte van de kwantumfysica, die leidde tot het ontstaan van ondermeer smartphones en zonnecellen.

De tentoonstelling schetst de geboorte en de ontwikkeling van de kwantumtheorie en de impact ervan op de hedendaagse wereld - zowel op ons denken als op ons doen.

In onze technologische samenleving vinden we tal van toepassingen van de kwantumfysica: x-stralen, supergeleiding, kernenergie, micro- en nano-elektronica, fotonica en lasertechnologie, medische beeldvorming, informatie- en communicatietechnologie…

Er worden ondermeer geleide bezoeken voor het brede publiek (ondermeer verenigingen) en leerlingen van het secundair onderwijs georganiseerd. Al meer dan 1.500 leerlingen schreven zich naar verluidt in.


ACHTERGROND
Ook het onderzoek van de UHasselt heeft geleid tot heel wat toepassingen, waarvan kwantumfysica aan de basis ligt. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van fotovoltaïsche zonnecellen (IMO), het gebruik van medische scanners (BIOMED), de ontwikkeling van biosensoren (IMO-BIOMED) en de interactieve toepassingen op smartphones (EDM).