Implementatie eerste private standalone 5G-netwerk in industriële omgeving

Siemens en Qualcomm hebben hun krachten gebundeld en hebben een 5G-netwerk (in de 3,7-3,8 GHz-band) geïnstalleerd in het Automotive Showroom and Test Center van Siemens in Neurenberg.

Trefwoorden: #5G, #AGV, #Qualcomm, #Siemens, #testfaciliteit

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - In het Automotive Showroom and Test Center kunnen beide partners alle verschillende technologieën in een standalone 5G-netwerk testen onder reële bedrijfsomstandigheden en oplossingen bedenken voor de industriële toepassingen van de toekomst.

Er worden bijvoorbeeld automatisch geleide voertuigen (AGV’s) getoond, die voornamelijk in de automobielindustrie worden gebruikt. Ook worden nieuwe productiemogelijkheden en -methoden ontwikkeld, getest en voorgesteld voordat ze bij de klant worden geïnstalleerd.

Qualcomm Technologies installeerde het uit infrastructuur en eindapparatuur bestaande 5G-testsysteem in minder dan drie weken. Siemens zorgde dan weer voor de eigenlijke industriële opstelling, inclusief Simatic-besturingssystemen en IO-apparaten.

In Duitsland heeft het Bundesnetzagentur (Duits federaal agentschap voor netwerken) een totale bandbreedte van 100 MHz tussen 3,7 GHz en 3,8 GHz, gereserveerd voor gebruik in lokale industriële omgevingen.

Duitse bedrijven kunnen een deel van deze bandbreedte huren op jaarbasis en er exclusief gebruik van maken op hun eigen bedrijfsterreinen in een privaat 5G-netwerk. Zo kunnen ze hun gegevens optimaal beschermen.

Siemens maakt van deze mogelijkheid gebruik om industriële protocollen zoals OPC UA en Profinet samen met draadloze communicatie via 5G te evalueren en te testen.