VUB, UGent en KU Leuven werken samen rond impact AI

Hiertoe richten ze het nieuwe Kenniscentrum Data & Maatschappij op, dat kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van artificiële intelligentie verzamelt.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #CiTiP, #imec, #KU Leuven, #MICT, #UGent, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: tampatra - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Meer dan ooit bieden AI en data-gedreven toepassingen enorme mogelijkheden voor de samenleving. Maar tegelijk roepen ze ook heel wat onzekerheid en vragen op.

Om die van antwoord te voorzien, richten onderzoeksgroepen imec-SMIT-VUB, CiTiP (KU Leuven) en imec-MICT-UGent nu het Kenniscentrum Data & Maatschappij op, dat kadert in het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie (AI).

Rob Heyman van SMIT: “Het recente incident omtrent de gedwongen stopzetting van automatische gezichtsherkenning op de luchthaven Brussels Airport en de actuele bezorgdheden rond fake news zijn twee voorbeelden waaruit blijkt dat de samenleving worstelt met hoe we met deze technologieën moeten omgaan. Een centraal kennispunt is dus broodnodig.”

Naast kennis vergaren en vragen beantwoorden over AI en datagedreven technologieën, zal het Kenniscentrum ook onderzoek uit de betrokken onderzoeksgroepen omzetten in toegankelijke en praktische rapporteren, richtlijnen en toolkits, om zo de stakeholders waaronder de bedrijfswereld, beleidsmakers, het middenveld en grote publiek maximaal te bedienen.


Download hier de visiepaper van het Kenniscentrum Data en Maatschappij