Innovatiehub wil Europees referentiepunt worden voor IoT en AI

Oprichtende partners van The Beacon bundelen krachten in vzw om door te groeien tot een Europees referentiepunt voor Internet of Things en artificiële intelligentie-toepassingen.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #imec, #innovatie, #innovatiehub, #Internet of Things, #Lantis, #The Beacon

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website thebeacon.eu )

ENGINEERINGNET.BE - Innovatiehub The Beacon maakte het afgelopen jaar internationaal naam op het vlak van Internet of Things- en artificiële intelligentie-toepassingen, en bewijst daarmee dat technologie een antwoord kan bieden op complexe stedelijke vraagstukken.

Technologisch toptalent van 22 nationaliteiten is er actief in 64 bedrijven en onderzoeksinstellingen, en tijdens 106 events werden goed 4.000 experten in digitale innovatie bereikt uit binnen- en buitenland.

Partners stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Universiteit Antwerpen, imec en Agoria richtten de business- en innovatiehub eind september 2018 op aan de Sint-Pietersvliet. Recent trad ook de bouwheer van de Oosterweelverbinding, Lantis, toe tot het ecosysteem van partners.

Intussen is 90% van de beschikbare kantoorruimte gevuld met technologische start-ups, scale-ups, grote corporates en toponderzoekers. Begin volgend jaar breidt The Beacon uit met een extra verdieping, waardoor er zich nog 15 extra bedrijven kunnen vestigen.

Veelbelovende Antwerpse start-ups en internationaal gerenommeerde bedrijven zitten naast elkaar in The Beacon. Het ‘koffie-machine-effect’, waarbij spontane ontmoetingen uitgroeien tot slimme ‘futureproof’ producten, rendeert. Zo zijn er al een aantal tastbare toepassingen uitgewerkt.

Zoals bv. een onbemand schip laten varen; technologie voor dronestransport van bloedstalen; analyse van anonieme mobiliteitsdata om weggebruikers in real time de snelste en veiligste weg aan te bieden; het verhogen van de veiligheid in petrochemische bedrijven via draadloze sensoren voor de controle van industriële kleppen; en de ‘MensenMassaMeter’, een project voor crowd control.

Smart mobility is sterk vertegenwoordigd: zo opereert het team van Mobilidata, een project van de Vlaamse overheid in samenwerking met imec en andere partners, vanuit The Beacon. Dat wil door slimme technologie een brede waaier aan toepassingen mogelijk maken om de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Ook de werken aan de Oosterweelverbinding bieden opportuniteiten aan innovatieve spelers. Nu al worden in The Beacon intermodale routeplanners en aanpasbare digitale kaarten ontwikkeld, het impactmanagement voor geplande wegenwerken onderzocht en de gevolgen voor de snelheid, de kost en de milieu-impact van een gekozen route berekend.

Voor de verdere ontwikkeling was de oprichting van een onafhankelijke en neutrale organisatie belangrijk. Daartoe tekenden de partners van het eerste uur, samen met de nieuw toegetreden partner Lantis, de oprichtingsakte van de vzw The Beacon. Met deze belangrijke mijlpaal herbevestigen ze hun ambities: Antwerpen en Vlaanderen internationaal positioneren en verder uitbouwen tot speerpunt voor technologische innovatie.

Dankzij de zelfstandige vzw-structuur zal The Beacon sneller en efficiënter kunnen inspelen op opportuniteiten en deelnemen aan nationale en internationale projecten en innovatietrajecten. Ook het dagelijks beheer zal sterk vereenvoudigd worden.