3D-printing: duur en van mindere kwaliteit?

Van 3D-printing wordt nog steeds beweerd dat de kwaliteit niet vergelijkbaar is met die van andere productietechnologieën. Tom Castermans, CEO van Tenco DDM weerlegt dit in dit opiniestuk.

Trefwoorden: #3D printing, #automobielindustrie, #medische sector, #spuitgieten, #Tenco DDM, #wisselstukken

Lees verder

Columns

( Foto: Tenco DDM )

ENGINEERINGNET.BE - Zijn bedrijf slaagt erin om 3D-prints te produceren met een kwaliteit, die vergelijkbaar is met die van stukken die met spuitgiet-technologie werden geproduceerd.

Castermans:”Concreet komt het erop neer dat je (zeker voor stukken in seriegroottes tot 2.000 stuks) veel kans hebt op een goedkopere en minstens even goede oplossing met 3D-printing.”

Met 3D-printing vallen namelijk de matrijskosten weg, waardoor een besparing van om en bij de 10 tot 50.000 euro binnen de mogelijkheden ligt. Bijvoorbeeld voor 2.000 stuks zou men tot 25 euro per stuk kunnen besparen.

3D-prints worden nu al ingezet in bijvoorbeeld de automobielindustrie. Het gaat dan om zichtbare stukken, in het voertuig, die worden geproduceerd met een tolerantie van 0.05 mm. Maar ook in de elektronica markt vinden de toepassingen hun gebruik.

Freddy Caubergh van NSI, een fabrikant van industriële toetsenborden: “Wij gingen er ook eerst van uit dat dit niet mogelijk zou zijn met 3D-printing. Maar een kleine kosten-baten analyse maakte snel duidelijk dat we het minstens eens moesten proberen”.

Een ander voorbeeld is de productie van diverse cruciale onderdelen voor benchtop PET/SPECT/CT scanners voor de medische industrie, waar uiteraard afwerking en toleranties aan de hoogste eisen moeten voldoen. Zo maakt Molecubes uit Gent reeds geruime tijd gebruik van 3D geprinte onderdelen die ook de nodige straling weerstaan en de medische beeldvorming niet verstoren.

Het grote verschil met enkele jaren geleden is dat er verschillende grote materiaalleveranciers in 3D-printing zijn gestapt. Het aantal beschikbare materialen en kwaliteiten is daardoor exponentieel toegenomen.

Castermans: “We zien dat heel wat productiebedrijven nu begrijpen dat ze hun voordeel kunnen doen met deze technologie. Bij elke stap in de productie wordt er nu minstens overwogen om te gaan 3D-printen.”

Een ander belangrijk voordeel van 3D- printing zijn de vaak beduidend kortere levertijden dan voor spuitgieten. Daarenboven is de mogelijkheid om snel te itereren een belangrijke factor in de besluitvorming van de maakbedrijven.