EU-project biedt hulp aan KMO’s bij het omarmen van Industrie 4.0

SMARTY heeft als doel een gemeenschappelijke beleidsbasis te creëren om uitdagingen aan te pakken die de ruime invoering van Industrie 4.0-oplossingen nog verhinderen in Europa.

Trefwoorden: #Brussel, #EFRO, #EU, #industrie 4.0, #interreg, #Interregionale Thematische Seminarie, #leeractiviteiten, #monitoren, #onderhoud, #predictief, #productieprocessen, #regio, #simulatie, #SMARTY, #virtual reality

Lees verder

nieuws

( Foto: elenabsl - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Zeven Europese regio’s hebben de krachten gebundeld om een gemeenschappelijke uitdaging aan te gaan: het verhoogde bewustzijn over en de invoering van Industrie 4.0-oplossingen onder KMO’s.

De veertien partners van SMARTY willen een beleidsverandering op gang brengen en Industrie 4.0 in de komende jaren als het nieuwe paradigma voor de aansturing van industriële ontwikkeling promoten.

Met dit doel voor ogen zal SMARTY interregionale leeractiviteiten organiseren om oplossingen die al in één van de deelnemende regio’s getest zijn en in de regio’s van andere partners kunnen helpen bij het innoveren van hun industriële systemen, te identificeren, te analyseren en te delen.

Deze ervaringsuitwisselingen vinden plaats tijdens Interregionale Thematische Seminaries en Interregionale Beleidsintroductieworkshops, die door de projectpartners elk semester georganiseerd worden en belangrijke onderwerpen behandelen.

Denk daarbij aan systemen voor het monitoren van de prestaties van productieprocessen, predictieve monitoring- en onderhoudssystemen, virtual reality- en simulatietechnologieën en een slim logistiek- en netwerkmanagement.

Het leerpotentieel dat in deze interregionale uitwisselingen ingebed zit, zal resulteren in het opnemen van nieuwe praktijken en projecten door verschillende partners en zo innovatie binnen regionale leveringsketens mogelijk maken.

“Het oppikken van geavanceerde productie-oplossingen is nog steeds een uitdaging voor KMO's: slechts één op vijf maakbedrijven maakt gebruik van geavanceerde productie-oplossingen. Alle overheden in Europa moeten capaciteit opbouwen om KMO's te helpen bij het omarmen van Industrie 4.0”, zegt Besnik Mehmeti, projectcoördinator voor SMARTY.

Het SMARTY-consortium kwam in oktober in het Italiaanse Prato samen om de eerste acties, het globale actieplan en activiteiten rond ervaringsuitwisseling en communicatie te bespreken. De volgende stap wordt het eerste Interregionale Thematische Seminarie, dat in februari 2020 in Brussel wordt georganiseerd.

SMARTY ontvangt ongeveer 2 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het project loopt tot augustus 2023.