BlueChem incubator sluit eerste contracten af (+fotoreportage)

Arpadis, Creaflow en InOpSys zijn de starters en groeibedrijven die hun intrek zullen nemen in BlueChem, incubator voor duurzame chemie op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antw

Trefwoorden: #BASF, #BlueChem, #Borealis, #chemiesector, #duurzaam, #essenscia, #groeibedrijf, #incubator, #INEOS, #klimaatneutraal, #start-up

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De Stad Antwerpen steunt de jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund dat hen financiële ondersteuning biedt bij de inrichting van hun laboratoria.

Eerder dit jaar werden ook al samenwerkingsakkoorden afgesloten met strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Laga en Port of Antwerp. Zij zullen start-ups en groeibedrijven in BlueChem gespecialiseerd advies geven en hen met dienstverlening op maat helpen doorgroeien.

Verder huren chemiebedrijven BASF, Borealis en INEOS (tevens partnerbedrijven) kantoorruimte in BlueChem om veelbelovende innovaties te steunen en te helpen doorgroeien. De chemie-incubator wordt eveneens de uitvalsbasis voor medewerkers van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, en onderzoeksorganisatie VITO.

De huurcontracten werden vier en een halve maand voor de officiële opening ondertekend. BlueChem is de eerste incubator in Vlaanderen die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. Op 28 april 2020 zal BlueChem officieel de deuren openen op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

Op vier en een halve maand voor de opening is hiermee een bezettingsgraad van 20% al quasi bereikt. In totaal is er plaats voor een twintigtal bedrijven, afhankelijk van de kantoor- en laboruimte die ze elk nodig hebben.


(foto's: LDS)

Foto-impressie:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Frank Beckx (essenscia) (links) - Claude Marinower (Antwerps schepen voor Economie, Werk en Innovatie (rechts)

Loic Etienne (Arpadis), Steven De Laet (InOpSys) en Hannes Gemoets (Creaflow) (links) - Leentje Croes (BlueChem), Jan Van Havenbergh (Catalistie) en Bruno Reyntjens (VITO) (rechts)

ACHTERGROND
BlueChem, een unieke samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstellingen, biedt niet alleen de perfecte accommodatie voor startende bedrijven, de incubator voor duurzame chemie wil ook een ecosysteem opbouwen dat innovatieprojecten stimuleert tussen grote ondernemingen, kmo’s en start-ups enerzijds en tussen de privésector, de overheid en de academische wereld anderzijds.

Projectpartners in BlueChem zijn essenscia, POM Antwerpen, Stad Antwerpen en VITO.

De incubator wordt gebouwd volgens de principes van BREEAM-Excellent, een duurzaamheidslabel voor gebouwen met een minimale milieu-impact, en voldoet aan de BEN-norm (BijnaEnergieNeutraal).

De opening is voorzien voor april 2020 en telt 15 labo’s, 24 kantoren, 20 flexplekken en enkele vergaderzalen, verspreid over vier verdiepingen.