• 09/03/2012

Onzichtbaar worden, stapje dichterbij

Jezelf onzichtbaar maken, dat is een klassieke science-fiction-droom waar veel wetenschappers zich mee bezighouden.

Trefwoorden: #2D, #3D, #onzichtbaar, #Texas University, #universiteit van Karlsruhe

Lees verder

research

( Foto: Andrea Alù, Texas University )

ENGINEERINGNET -- Tweedimensionaal kon dat al een tijdje en het is onderzoekers van de universiteit van Karlsruhe in 2010 gelukt om ook kleine 3D-objecten te 'verstoppen' - maar nog niet vrijstaand in de ruimte. Dat laatste is nu gerealiseerd op de universiteit van Texas in Austin.

Professor Andrea Alù en haar collega's uit de Applied Research Labs hebben een driedimensionaal voorwerp ter grootte van een sigaar onzichtbaar gemaakt voor microgolfstralen van 3,1 GHz, gezien vanuit alle waarnemingshoeken.

Ze gebruikten daarvoor een mantel van plasmonische metamaterialen. De materialen hebben de eigenschap dat ze bij inkomende elektromagnetische straling bij bepaalde frequenties reageren met elektronentrillingen, zogeheten plasmonen.

De ommanteling met het metamateriaal heeft een zeer lage diëlektrische constante en die reageert op de plasmonen met een polarisatie die tegengesteld is aan de terugstraling van het eigenlijke object. De terugstraling wordt daardoor uitgedoofd, zodat het object transparant lijkt.


(GL)

Foto: Deze cilindervormige mantel van een plasmonisch metamateriaal kan het daarin liggen object bij een bepaalde frequentie laten ‘verdwijnen‘.