3 miljoen euro voor 22 Extended Reality-projecten

VLAIO steunt ondernemers om de mogelijkheden van Extended Reality-technologie te verkennen, samen met aanbiedende bedrijven. Extended Reality omvat Virtual Reality en Augmented Reality.

Trefwoorden: #Augmented Reality, #BUT, #demonstrator, #Dethier, #Extended Reality, #Furnibo, #Machiels Building Solutions, #simuleren, #Virtual Reality, #virtueel, #visualisatie, #VLAIO, #WTCB, #XR – Werfvisualisatie

Lees verder

Techniek

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Het economisch en maatschappelijk potentieel van Extended Reality (XR) is groot, zeker voor het Vlaamse bedrijfsleven. Maar het ontwikkelen van XR-toepassingen kan een grote sprong zijn met een onduidelijke return on investment.

XR-technologie creëert voor zowat alle sectoren opportuniteiten, zoals industrie, zorg, ontspanning, onderwijs en overheid.

Op vraag van de Vlaamse minister bevoegd voor economie en innovatie lanceerde VLAIO daarom een oproep om bedrijven en andere gebruikers de kans te geven de mogelijkheden van XR te verkennen.

VLAIO wil zo de creatie van specifieke demonstratoren ondersteunen. Deze moeten het Vlaamse bedrijfsleven in staat stellen om via concrete voorbeelden de opportuniteiten, voorwaarden en relevantie van XR te evalueren. Om zo ook andere ondernemingen aan te zetten de sprong te wagen.

In totaal zijn er 52 projecten ingediend met circa 100 unieke partners. De 22 sterkste projecten krijgen steun. Elk project regelt cofinanciering van 40% van de directe projectkosten.

Veel gesteunde projecten spelen in op het simuleren van complexe en gevaarlijke situaties. Via levensechte visualisaties kan personeel sterker getraind worden om snel en correct te handelen in bepaalde scenario’s. Denk aan het ensceneren van een brand, de besturing van een machine of het uitvoeren van een operatie.

In het project 'XR – Werfvisualisatie' nemen een drie bouwbedrijven - Dethier, Furnibo en Machiels Building Solutions - het voortouw om gegevens uit hun digitale 'Building Information Modellen' om te zetten in een virtuele toepassing, ter ondersteuning van werfleiders en arbeiders. Zo kan onder meer de positionering van prefab-elementen beter gecontroleerd worden.

BUT uit Schelle treedt op als specialist inzake AR en VR en werkt verschillende toepassingen uit. Samen met het Wetenschappelijk en Technologisch Centrum voor de Bouwnijverheid worden de resultaten getoond in een proeftuin Industrie 4.0, zodat bouwbedrijven de demonstraties kunnen bekijken en bijkomende informatie kunnen opvragen.