Gereedschapswerkplaats zonder werkplaats: een nieuwe propositie

Drie jaar geleden bracht een handvol softwaremensen en een designer hun kennis bijeen. Een jaar later ging Batchforce van start. Via de site bestellen inkopers op maat gemachineerde stukken.

Trefwoorden: #Bathforce, #inkoper, #werkplaats

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - "Inkopers laden hun STEP-file (Standard for the Exchange of Product Data) op onze site. Wij analyseren het bestand, kennen de nodige eigenschappen toe, zoals complexiteit van het stuk, soorten onderdelen, leveringstermijn… en kiezen op basis daarvan de toeleveranciers die in aanmerking komen voor de job”, legt Mark Pluijmen, mede-oprichter en CEO bij Batchforce, uit. Die producenten, het zijn er nu al meer dan 250, vindt hij in geheel Europa en daarbuiten.

De meesten zijn actief in CNC-metaaldraaien en -frezen van aluminium, RVS en staal maar er wordt ook met kunststoffen gewerkt. Batchforce houdt het aantal bewerkingstypes beperkt. De focus ligt op de efficiëntieslag van één bewerking.  Assemblage, bijvoorbeeld, wordt nu nog niet breed aangeboden.

“Onze service is vooral gericht op de snelheid van levering.” Vandaag maakt frezen 80 % van de jobs uit. Draaien 20 %. “Eén vraag op twintig heeft ondertussen ook met additief 3D-printen te maken.” Het platform kiest bovendien voor relatief beperkte series van 10 tot 50 stuks. “De toeleveranciers werken op hun kracht in hun specialisatie. Ieder heeft er baat bij dat alles vlot en vooral snel kan verlopen.” De prijs die de klant te zien krijgt, bevat alle productiekosten.

De tijd is rijp
Ontwerpers en ingenieurs werken al langer met STEP-bestanden om 3D CAD-bestanden uit te wisselen. Waarom komt nu pas de formule van een Batchforce aan bod? “De grote doorbraak komt er nu met de toenemende digitalisering bij de ingenieurs aan de maakkant, aan de CAM-zijde. Omdat steeds meer grote spelers hierop inpikken, groeit ook de interesse in de bredere industrie.”

Een andere belangrijke ontwikkeling ziet Pluijmen in het succes van platformen als Booking en Uber die hun meerwaarde vinden in het leggen van de brug tussen vraag en aanbod. Ze beschikken over klantengegevens en over de data van het productaanbod en ‘matchen’ die. “Zo ook kunnen wij een fabriek zijn zonder enige machine te hebben”, zegt Pluijmen. “De link tussen ‘klant’ en ‘draaier-frezer’ is de digitale STEP-file.”

Dat heeft dan toch wel wat meer om het lijf dan het openslaan van de gouden gids? “Het is een heel nieuwe propositie waarbij wij ook de verantwoordelijkheid nemen voor het leveren van een perfect onderdeel. Wij verzorgen het hele inkoopproces en ontzorgen hiermee onze klant.”

Kwaliteitscontrole
Op voorhand haalde Batchforce bij de toeleveranciers quality checks, meet-rapporten, foto’s,… op, controleerde die en ging ook in de ateliers zelf langs. Bij een mindere kwaliteitsbeoordeling, komt die leverancier lager op de ranglijst.

Bij de ontvangst van de STEP-file van de klant wordt eerst nagegaan of het bestand correct is vooraleer het uit te sturen naar kandidaten voor de job. Naderhand, na de productie, wordt ook het rapport van de toeleverancier gecontroleerd. “Door deze checks onderweg, is de kwaliteit van het order mettertijd verbeterd.”

De transmissie van het bestand resulteert al lang niet meer in ruis of andere problemen, zo blijkt. “De klant stelt zijn bestand ter beschikking. Niet alle mogelijke toeleveranciers krijgen het bestand toegestuurd. Wij kiezen wie het mag ontvangen en zien. Wij controleren het proces.” Vervolgens krijgt de klant de prijsofferte te zien. “Die is marktconform of beter”, stelt Pluijmen, “omdat wij een efficiëntieslag maken, krijgt de klant het beste aanbod.” Als de aangesproken toeleverancier de opdracht niet kan accepteren, schuift die door naar de volgende.


Door Luc De Smet