Trafiek op internetknooppunt BNIX groeide met 31%

Het Belgische internetknooppunt BNIX, dat door Belnet wordt beheerd, verwerkte afgelopen jaar 591 petabyte aan data. In vergelijking met 2018 is dat een stijging van maar liefst 31%.

Trefwoorden: #Amazon Web Services, #Belnet, #BNIX, #Brutélé-VOO, #cloudprovider, #Colruyt Group, #Destiny, #Facebook, #Gbit, #hostingprovider, #internet, #Netflix, #netwerk, #OVH, #Proximus, #telecom, #Telenet

Lees verder

Techniek

( Foto: stnazkul - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De hoeveelheid data die via BNIX werd uitgewisseld, kende vorig jaar een spectaculaire stijging. De gemiddelde trafiek op het platform bedroeg 160 Gbit/s.

Ter vergelijking: in 2018 was dit ‘slechts’ 120 Gbit/s. Het dataverkeer volgde het dagelijkse ritme van het internetgebruik, dat vroeg in de ochtend op gang komt en een piek bereikt tussen 20 en 22 uur ’s avonds.

De sterke toename van de trafiek op BNIX is deels te verklaren door de aansluiting van cloudprovider Amazon Web Services (AWS) in het najaar van 2019. De komst van AWS stuwde het dataverkeer geregeld naar pieken van 340 Gbit/s.

Ook weerspiegelt het platform het steeds toenemende gebruik van digitale diensten en devices in onze samenleving.

Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar het Belgische internetknooppunt. In 2019 sloten, naast AWS, nog twee andere organisaties zich aan op het BNIX-platform: Colruyt Group, die actief is in de retailsector en een 40-tal merken omvat, en cloud-telecomleverancier Destiny. Dit brengt het totale aantal participanten op 58.

Het BNIX-platform viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Hoewel het platform bij het grote publiek weinig bekend is, speelt BNIX een belangrijke rol in het Belgische internet.

BNIX verbetert namelijk de snelheid en de kwaliteit van internettrafiek tussen Belgische netwerken van grote internetaanbieders enerzijds (zoals Telenet, Proximus, Brutélé-VOO en Belnet), content providers (zoals Facebook en Netflix) en hostingproviders (zoals OVH).

Voor de Belgische internetgebruikers betekent dit concreet dat zij sneller lokale trafiek kunnen uitwisselen en content kunnen raadplegen, wat bijdraagt tot een optimale gebruikerservaring.

Sinds zijn oprichting in 1995 is BNIX uitgegroeid tot een belangrijke speler in het Belgische internet die zich onderscheidt door zijn performantie en stabiliteit. In de toekomst wil Belnet de positie van BNIX nog versterken door nieuwe participanten aan te trekken, onder meer door een nieuwe pricingaanpak.