VIB bindt strijd aan met coronavirus

Het laboratorium van professor Xavier Saelens (VIB-UGent), experten in de ontwikkeling van vaccins en virusremmers tegen respiratoire virussen, werkt aan een behandeling tegen dit virus.

Trefwoorden: #coronavirus, #vaccin, #VIB

Lees verder

Nieuws

( Foto: drmicrobe - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de eerste uitbraak van het coronavirus in China in december 2019 neemt het aantal bevestigde besmettingen snel toe en worden nu ook in andere delen van de wereld besmettingen gemeld. Wereldwijd werken wetenschappers met man en macht aan vaccins of geneesmiddelen tegen de respiratoire ziekte.

Het laboratorium van professor Xavier Saelens, dat deel uitmaakt van het VIB-UGent Centrum voor Medische Biotechnologie, ontwikkelde eerder al vernieuwende vaccins en virusremmers tegen het griepvirus en RSV, die nu reeds of bijna in klinische fase zijn.

De onderzoekers startten een nieuw onderzoek om een virusremmer te ontwikkelen voor het coronavirus. Het team van Saelens werd snel uitgebreid met extra medewerkers van het onderzoekscentrum en wordt bijgestaan met advies door VIB Discovery Sciences.

In samenwerking met Dr. Barney Graham van NIAID en Dr. Jason McLellan, hoofddocent aan het College of Natural Sciences aan de Universiteit van Texas in Austin, boekt het laboratorium van Saelens aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling van een antilichaam-gebaseerd medicijn tegen het nieuwe virus.

Bert Schepens, stafwetenschapper in de groep van Xavier Saelens: “Antilichamen zijn meestal uiterst effectief in het verdedigen van het lichaam tegen zeer specifieke virale indringers. Maar coronavirussen komen in verschillende vormen. Dit illustreert de noodzaak om antivirale antilichamen te ontwikkelen die een zeer breed scala van deze virussen kunnen aanpakken."

De wetenschappers kunnen een beroep doen op de expertise van Dr. McLellan op het gebied van structurele biologie en eiwittechnologie en op VIB’s uitgebreide expertise en knowhow op het gebied van antilichamen met een enkel-domein structuur.

Het team werkt aan een medicijn op basis van dergelijke kleine antilichamen om te voorkomen dat risicopatiënten besmet raken of om het virus te stoppen voor de ziekte zich manifesteert.

Deze kleine antilichamen bieden een veelbelovende oplossing, aangezien ze mogelijk de virale infectie kunnen tegenhouden door te interfereren met virale eiwitten. Dit is een andere en complementaire benadering dan conventionele vaccins, die een immuunrespons opwekken in gezonde risicopatiënten.

Saelens: "In tegenstelling tot vaccins biedt een antilichaam onmiddellijke bescherming, zonder dat een actieve immuunrespons vereist is, wat cruciaal kan zijn wanneer een globale epidemie dreigt. Bovendien zijn de ontwikkelingsprocessen van geneesmiddelen op basis van antilichamen zeer goed gekend."

Om de verdere ontwikkeling van het antiviraal middel door bedrijven mogelijk te maken heeft VIB een patentaanvraag ingediend.


Voor vragen over dit en ander medisch gericht onderzoek, kan u terecht op: patienteninfo@vib.be.