Deloitte voorspelt trends in Technologie, Media en Telecommunicatie

In zijn jaarlijks rapport over Technologie, Media en Telecommunicatie, de TMT Predicties 2020, voorspelt Deloitte België de verschillende trends die 2020 zullen transformeren.

Trefwoorden: #5G, #Artificiële Intelligentie, #Deloitte, #Media, #Technologie, #Telecommunicatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deloitte )

ENGINEERINGNET.BE - De 19de editie van de “Technology, Media & Telecommunications Predictions” werd onlangs voorgesteld en brengt enkele overkoepelende thema’s aan het licht.

Individuele technologieën zullen steeds meer onderling verbonden worden, waardoor hun impact en hun waarde alsmaar toenemen. Smartphones, computers, tv’s, datacenters van bedrijven, bedrijfssoftware en IoT worden bepalende factoren voor de omzet van de TMT-sector. Tot slot zullen tal van services en producten die tot dusver vooral werden gehypet, in 2020 realiteit worden.

Robots voor professionele dienstverlening zullen groei met dubbele cijfers kennen
Van de bijna één miljoen robots, die naar verwachting zullen worden verkocht voor gebruik in bedrijven, zal iets meer dan de helft uit robots voor professionele dienstverlening bestaan.

De sector van robots voor professionele dienstverlening wordt gedomineerd door logistiek. Iets minder dan de helft van de ongeveer 360.000 robots voor professionele dienstverlening die in 2019 aan bedrijven werden verkocht, ging naar logistieke bedrijven. Keurings- en defensiebedrijven behoorden tot de grootste afnemers.

Deloitte voorspelt verder dat meer dan 100 bedrijven wereldwijd zullen beginnen met het testen van private 5G-netwerken tegen eind 2020. Daarbij zullen ze samen enkele honderden miljoenen euro's investeren in werkuren en uitrustingen. Voor tal van de grootste bedrijven ter wereld zal private 5G wellicht de uitverkoren optie worden.

De multiplicatormarkt voor smartphones (hardware, content, services) zal alleen al in 2020 reeds goed zijn voor een omzet van +/- 450 miljard euro en zal tot en met 2023 een jaarlijkse stijging kennen van 5 tot 10%, gestimuleerd door de aanhoudende sterke groei van zijn belangrijkste componenten.

De wereldwijde omzet van videodiensten met reclame zal naar schatting +/- 30 miljard euro bedragen in 2020. In China, India en de hele regio Azië is video met reclame het dominante model voor het leveren van streaming video aan consumenten. In de Verenigde Staten daarentegen beogen de meeste direct-to-consumer videodiensten een abonnementsformule zonder reclame.

In 2020 zal de wereldwijde markt voor audioboeken groeien met 25% tot +/- 3,3 miljard euro en zal de wereldwijde podcasting-markt met 30% stijgen ten opzichte van 2019 tot +/- 1 miljard euro in 2020. In België worden er steeds meer podcasts gemaakt, maar niet iedereen is vertrouwd met dit medium.

Voor de periode van drie jaar tussen 2019 en 2022 wordt een groei voorspeld van 1% voor het aandeel van mensen die met de fiets naar het werk gaan. Tussen 2020 en 2023 zullen er naar verwachting meer dan 130 miljoen e-bikes (die allemaal batterijtechnologie gebruiken) worden verkocht.


Hieronder nog een overzicht met enkel andere inzichten uit dit rapport:

  • Een nieuwe generatie van geavanceerde chips met artificiële intelligentie (AI) zal de frustraties verminderen die worden veroorzaakt door een tekortschietende internetverbinding op smartphones bij het installeren van AI op het toestel.
  • Tegen eind 2020 zullen er meer dan 700 satellieten met lage omloopbanen (low-earth orbit of LEO) zijn die wereldwijd breedbandinternet willen aanbieden, ten opzichte van ongeveer 200 eind 2019.
  • Antennetelevisie zal floreren in 2020 met minstens 1,6 miljard mensen wereldwijd, goed voor 450 miljoen gezinnen die ook televisiekijken via een antenne.
  • De wereldwijde markt van Content Delivery Network (CDN) in 2020 zal goed zijn voor +/- 13 miljard euro, een stijging van meer dan 25% tegenover 2019.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden