Innovatieve VUB-app voor behandeling spieraandoeningen

Met de VUB-app Ghostly kunnen patiënten het gamepersonage alleen doen bewegen door specifieke spieren in hun lichaam te gebruiken. Het spel viel onlangs in de prijzen in Amerika.

Trefwoorden: #app, #elektrische activiteit, #elektromyografie, #game, #kinesitherapie, #motorisch, #neuro-musculair, #patiënten, #revalideren, #sensoren, #spelsoftware, #spier, #spieren, #UX, #UZ-Brussel, #VUB, #zenuwen

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Patiënten met motorische of neuro-musculaire afwijkingen worden vaak behandeld met kinesitherapie. Maar dat is niet altijd voldoende om succesvol te revalideren.

Een team wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en UZ-Brussel, onder leiding van prof. dr. Bart Jansen, heeft nu een aanvullende technologische behandeling ontwikkeld met het smartphonespel Ghostly.

Het spel is gebaseerd op het principe van elektromyografie. Dat is een techniek waarbij de elektrische activiteit van spieren en zenuwen wordt gemeten via sensoren op de huid van de patiënt. Dergelijke activiteit treedt op wanneer de hersenen een spier stimuleren tot actie.

Bij Ghostly worden er ook sensoren aangebracht bij de patiënt op de spier die getraind moet worden. Die sensoren registeren de spieractiviteit en sturen informatie door naar de spelsoftware, die ze vertaalt naar bewegingen in de game zelf.

Hierdoor kan de patiënt de hoofdfiguur in de spelwereld onder meer laten lopen, springen en duiken om bijvoorbeeld munten te verzamelen of vijanden te verschalken. Het doel is dat patiënten succesvol het einde van een level bereiken met een zo hoog mogelijke score om dan telkens een volgend, moeilijker level te spelen.

“Ghostly laat ons toe om specifieke en verschillende spieren op diverse en effectieve manieren te trainen. Patiënten kunnen enkel spelen als ze die welbepaalde spier gebruiken. Ook is zo’n spel een leuke en uitdagende manier om te revalideren”, aldus Jansen.

De gaming app won recent de eerste prijs in de ‘App Development Competition’ van de Amerikaanse De Luca Foundation die onderzoek en innovatie op vlak van elektromyografie en lichaamsbeweging ondersteunt.

De jury loofde de VUB-wetenschappers voor hun “sterke revalidatie-app met boeiende user experience” en kende hen onder meer een geldprijs van 7.500 dollar toe.