Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

ILVO en Boerenbond bundelen de krachten met andere betrokkenen uit 8 EU-landen om de uitwisseling van ideeën rond verduurzaming van de vleesveehouderij in Europa te versnellen.

Trefwoorden: #Boerenbond, #BovINE, #demobedrijven, #dierenwelzijn, #diergezondheid, #ILVO, #innovatie, #klimaat, #milieu, #productie-efficiëntie, #Teagasc, #uittesten, #verduurzamen, #vleeskwaliteit, #vleesveehouders

Lees verder

Nieuws

( Foto: lindsayhelms - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe trans-Europese netwerk BovINE is gericht op de thema’s socio-economische veerkracht, diergezondheid en dierenwelzijn, productie-efficiëntie en vleeskwaliteit, klimaat en milieu.

De 9 lidstaten die in het nieuwe netwerk vertegenwoordigd zijn, maken samen 75% uit van de zoogkoeienpopulatie en 70% van de rundvleesproductie in Europa. Dit zijn: België, Estland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Polen, Portugal en Spanje.

Een organisatie of netwerk dat zich richt op onderzoek naar of innovatie in die sector, bestond nog niet. BovINE is een Horizon2020 project gefinancierd door de Europese Commissie.

Karen Goossens (ILVO expert rundveehouderij): “Vleesveehouders zitten met vragen rond duurzame productie en hoe dit te verzoenen met de krappe economische marges en het negatieve imago van vlees. Zij zien innovatie als deel van de oplossing.”

Inhoudelijk levert ILVO een bijdrage door hun expertise in duurzaamheid, klimaat en het opbouwen van netwerken.

Boerenbond zet zich in om de resultaten en bevindingen in het netwerk via de eigen kanalen tot bij de Vlaamse vleesveehouders te brengen. Dirk Audenaert (Boerenbond): “De uitdagingen waar vleesveehouders voor staan, blijken vrij gelijkaardig te zijn in deze 9 landen. De economische levensvatbaarheid van de sector wordt in dit netwerk een belangrijk thema.”

Het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc is coördinator van het netwerk. Prof. Maeve Henchion, coördinator van BovINE en hoofd van de afdeling Agrifood en ruimtelijke analyse bij Teagasc: “Elk jaar zullen we vleesveehouders vragen naar hun meest urgente noden. Daarop formuleren we een antwoord door bestaande oplossingen in de andere landen, te identificeren en te delen in het netwerk.

"Ook zoeken we naar potentiële nieuwe oplossingen, op basis van nieuwe onderzoeksresultaten, en het uittesten van die oplossingen op demobedrijven. Pas wanneer we zeker zijn dat een oplossing technisch én economisch haalbaar is, promoten we ze in het netwerk voor brede toepassing.”