AI brengt circulerende tumorcellen en verborgen informatie in beeld

UTwente kan met kunstmatige intelligentie (AI) nu circulerende tumorcellen, witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes in beeld brengen om de behandeling van kanker te verbeteren.

Trefwoorden: #AI, #bloed, #bloedbaan, #bloedmonster, #CTC, #deep learning, #detectie, #extracellulaire blaasjes, #fluorescentiemicroscopie, #kunstmatige intelligentie, #open-source, #software, #tumorcel, #uitzaaiingen, #UTwente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Circulerende tumorcellen (CTC’s) die zich losmaken van de oorspronkelijke tumor en bewegen in de bloedbaan, spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van uitzaaiingen in andere delen van het lichaam. Tref je ze aan in het bloed, dan geeft dit informatie over de effectiviteit van de behandeling en de prognose.

De aantallen cellen zijn heel klein: dat maakt handmatig ‘tellen’ met fluorescentiemicroscopie, door een expert die de CTC’s weet te herkennen, complex en arbeidsintensief. De nieuwe aanpak automatiseert het proces met grote betrouwbaarheid.

UT-onderzoekers ontwikkelden eerder open-source software voor automatische detectie: de klinische relevantie hiervan is al aangetoond. In hun nieuwste onderzoek gaan zij een stap verder dan de ‘klassieke’ lerende netwerken.

Door het lerende netwerk te koppelen aan geavanceerde visualisatie, weten zij nog meer informatie uit het bloedmonster te halen: de CTC’s worden herkend in verschillende varianten met een accuratesse van ruim 96%.

Ook weten ze meer componenten in het bloed te classificeren, namelijk witte bloedlichaampjes en extracellulaire blaasjes, ‘vesicles’, die informatie geven over de samenwerking van verschillende cellen. Naar deze ‘CD45’ vesicles wordt op dit moment veel onderzoek gedaan.

Dit is mogelijk door visualisatie in het proces van deep learning toe te passen, dat is gebaseerd op semi-supervised autoencoding. De nieuwe methode levert zo een completer plaatje dat een belangrijke stap is in de gepersonaliseerde behandeling van kanker.