Hannover Messe 2020: verandering omzetten in groei

Met het hoofdthema industriële transformatie focust Hannover Messe 2020 zich op de mogelijkheden van innovatieve techno­logieën, meer en meer beschikbare data en groeiend klimaatbewustzijn.

Trefwoorden: #digitalisering, #Hannover Messe, #maakindustrie, #vakbeurs, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Deutsche Messe )

ENGINEERINGNET.BE - Digitalisering, individualisering, klimaatbescherming en demografische verandering zijn de vier trends in de steeds veranderende wereld.

Jochen Köckler (foto), CEO van Deutsche Messe: "De manier waarop we leven, dingen produceren en werken veranderd uiterst snel. De maakindustrie zit aan het roer. De uitdaging is om de verandering vorm te geven. Tijdens Hannover Messe 2020 zullen ongeveer 5.500 exposerende bedrijven laten zien hoe transformatie positief kan zijn en hoe verandering groei en vooruitgang kan stimuleren."

In de huidige wereld is groei gebaseerd op data en dankzij digitalisering groeit het volume van data gegenereerd in industriële productieprocessen exponentieel. Alle industriële technologische oplossingen zijn onderling verbonden.

Machines en systemen communiceren onderling en delen informatie autonoom, terwijl software zorgt voor documentatie, monitoring en simulatie. Deze datarevolutie leidt tot efficiëntie en is een voorwaarde voor machine learning en kunstmatige intelligentie.

Ook de 5G test-infrastructuur, die vorig jaar in première ging, keert terug naar de beursvloer (hallen 3 en 21). Zowel aanbieders van netwerkapparatuur als de gebruikers ervan zullen de functionaliteit demonstreren die deze nieuwe standaard voor mobiele telefonie kan betekenen.

Daarnaast is digitalisering een belangrijke drijfveer voor verandering in alle gebieden van de intralogistiek. Dit omvat geautomatiseerde magazijnen, waar processen worden gestuurd door softwareprogramma's en waar AGV's de hallen dag en nacht doorkruisen en de juiste goederen en materialen in de juiste hoeveelheden op de juiste plaats op precies het juiste moment leveren.

Een ander belangrijk aspect hierin is dat productie- en logistieke processen steeds meer samenkomen en onderling verbonden worden, waardoor de productie efficiënter, flexibeler en kosteneffectiever wordt.

Industriële productie is zeer energie-intensief en daarom staan energie-efficiëntie en koolstofneutraliteit al jaren op de industriële agenda. Het klimaatdebat dat momenteel plaatsvindt, helpt hierbij door de vaart te zetten achter de ontwikkeling van duurzame geavanceerde technologieën en CO2-neutrale bedrijfsmodellen.

Tijdens Hannover Messe 2020 worden waterstof- en brandstofceltechnologieën samengebracht in een groepstentoonstelling, waaraan een recordaantal van meer dan 200 exposerende bedrijven uit de hele wereld zal deelnemen. Bezoekers krijgen er een uitgebreid overzicht voorgeschoteld.

Ook aan e-mobiliteitsinfrastructuur en gerelateerde technologieën wordt veel aandacht besteed op de vakbeurs. Exposanten zullen alles tonen, van transportsystemen en laadtechnologie tot elektriciteitsnetwerkinfrastructuur en stationaire technologieën voor energieopslag.


Bezoek ook de beurswebsite