• 12/03/2012

Innovatiecentrum stelt zorgslot voor (+video)

Innovatief zorgslot beheert toegang volledig online: maakt draadloos contact met een basisstation, dat via een internet- of SMS-verbinding de toegang controleert op de server.

Trefwoorden: #demsonstratieproject, #farion, #innovatiecentrum, #zorgslot

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE -- Flanders’Care ondersteunde tot nu toe vijf demonstratieprojecten. Eén daarvan is het Zorgslot van het bedrijf Farion uit Mol.

Het Zorgslot werd getest in een project waar het Wit-Gele Kruis Antwerpen, Welzijnszorg Kempen en Mederi (koepelorganisatie thuisverpleegkundigen) aan meewerkten.

Het Zorgslot bestaat uit een cilinderslot dat bij de gebruiker thuis in de voordeur wordt geplaatst, optioneel aangevuld met een mobieltje en intercom. Thuisverpleeg- en zorgkundigen, familieleden, dokters en hulpdiensten kunnen het slot openen met hun persoonlijke badge.

Wie geen badge heeft, kan met de zorgbehoevende een gesprek aangaan en binnengelaten worden met behulp van de intercom en het mobieltje.

Innovatief is vooral dat de toegang volledig online beheerd wordt: het Zorgslot maakt draadloos contact met een basisstation in de woonkamer, dat via een internet- of SMS-verbinding de toegang controleert op de server – en desgevallend de deur opent. Dat systeem staat garant voor een sterk vereenvoudigd beheer.

Het Zorgslot is bovendien makkelijk in gebruik; je installeert het op 10 minuten, zonder breekwerken. Bovendien kan het bijbehorende mobieltje ingeschakeld worden als personenalarmsysteem met ingebouwde spreek/luisterverbinding – het eerste in Vlaanderen.

Voor de ontwikkeling van het slot hielp innovatieadviseur Bjorn Kiekens firma Farion bij het verkrijgen van IWT-subsidies gevolgd door een demonstratieproject om de technologie te evalueren in de praktijk. Naast hulp bij het aanvragen van subsididies hielp Bjorn Farion ook bij het opstellen van een innovatief business model.

Wil ook u gebruik maken van subsidies (IWT of Flanders’ Care)? Of zoekt u begeleiding bij het uitwerken van een innovatief businessmodel? Vul dan hier het fomulier in.


(KV)

VIDEO: