Vlaamse kennisinstellingen ontwikkelen staprobot voor kinderen

Het project MOTION wil kinderen met een neurologische aandoening helpen met een gepersonaliseerd en meegroeiend exoskelet: een combinatie van 3D-techniek, lichte materialen en slim textiel.

Trefwoorden: #3D, #bionisch, #Centexbel, #exoskelet, #kinderen, #KU Leuven Campus Geel, #MOBILAB, #MOTION, #Ortho-Medico, #Pulderbos, #revalidatie, #sensor, #slim textiel, #staprobot, #Thomas More, #VLAIO

Lees verder

research

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Exoskeletapparaten voor volwassenen bestaan al een tijdje, maar een lichtgewicht robot exoskeleton om het lopen bij kinderen te stimuleren is nieuw.

MOTION werkt dit hiaat weg door een op 3D-technieken gebaseerde bionische revalidatietechnologie te ontwikkelen, waarbij lichte materialen gecombineerd worden met slim textiel.

Dit exoskelet is aan te passen tijdens de groei van het kind waardoor ook de economische haalbaarheid van de technologie verzekerd wordt. De integratie van allerlei sensoren in het textiel reikt informatie aan die nuttig is voor gebruikers, ouders en zorgverstrekkers waardoor de basis gelegd wordt voor zorg op afstand.

Centexbel, KU Leuven Campus Geel en Thomas More-MOBILAB werken hiertoe samen met het Vlaams revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren (Pulderbos), Ortho-Medico Benelux, en Franse, Nederlandse en Engelse organisaties.

Een transregionaal netwerk van gebruikers, zorgverstrekkers, industrie en beleidsmakers zorgt voor een transfer van onderzoek naar praktische toepassingen. Ook de interactie met beleidsmakers wordt niet uit het oog verloren.

Dit project bevordert ook het ondernemerschap door bedrijven als Ortho-Medico, VIGO en de textielnijverheid - om deze via Centexbel te betrekken het ontwikkelde exoskelet in een latere fase op de markt te brengen.

Het MOTION-project heeft een budget van 7.5 miljoen euro. Het project kan daarbij rekenen op een ondersteuning van 4,4 miljoen euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg 2 Zeeën programma.


Vlaams minister Hilde Crevits kent aan MOBILAB (Thomas More-Hogeschool) een cofinanciering toe van 132.330 euro voor deelname. Eerder ontvingen ook Centexbel en KU Leuven een Vlaamse cofinanciering van respectievelijk 49.323 euro en 113.663 euro voor deelname aan dit project. De middelen hiervoor komen uit het Hermesfonds bij het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.