Spin-off ontwikkelt nieuwe antibiotica tegen resistente bacteriën

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben stoffen ontdekt die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, om zo nieuwe antibiotica te maken tegen multiresistente bacteriën.

Trefwoorden: #antibiotica, #Auke van Heel, #bacterie, #buitenmembraam, #Gram-negatief, #Gram-positief, #multiresistent, #Omnicin Therapeutics, #Oscar Kuipers, #patent, #pathogeen, #Qian Li, #Rijksuniversiteit Groningen, #stof, #WHO

Lees verder

research

( Foto: ssilver - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Er bestaan Gram-negatieve bacteriën en Gram-positieve bacteriën die ziektes veroorzaken.

De Gram-negatieve hebben in tegenstelling tot Gram-positieve bacteriën een extra laag (buitenmembraan) aan de buitenkant. Daardoor werken sommige antibiotica wel bij Gram-positieve bacteriën, maar niet bij Gram-negatieve bacteriën.

Prof. dr. Oscar Kuipers en dr. Auke van Heel ontdekten in hun onderzoek stoffen die de werking van bestaande antibiotica verbeteren, en hebben het spin-off bedrijf Omnicin Therapeutics opgericht om dit nieuwe type antibiotica verder te ontwikkelen en te vermarkten.

De nieuw ontdekte stoffen maken een opening in het buitenmembraan van een Gram-negatieve bacterie, waardoor antibiotica wel naar binnen kan. Zo maken de stoffen behandeling mogelijk van ziektes veroorzaakt door Gram-negatieve pathogene bacteriën, met antibiotica die normaal alleen worden gebruikt voor Gram-positieve infecties.

De uitvinding van prof. dr. Kuipers en promovenda Qian Li gebruikt twee verbindingen die op zichzelf geen of zeer weinig antibioticumactiviteit vertonen, en alleen een goede werkzaamheid vertonen wanneer zij worden gecombineerd. Dit maakt het tot een nieuwe klasse antibiotica.

Met Omnicin Therapeutics willen de onderzoekers zorgen dat de nieuwe antibiotica geaccepteerd en geregistreerd wordt. Dr. Auke van Heel is CEO van Omnicin Therapeutics, dr. Herman Steen is de CBO en prof. dr. Oscar Kuipers de scientific advisor.

De onderzoekers hebben namens de Rijksuniversiteit Groningen een patent lopen. Ook is er al steun van de Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP) en de NWO. Daarnaast is dit een interessante mogelijkheid voor investeerders.

Het wereldwijde percentage bacteriën dat resistent is tegen een of meer antibiotica stijgt. Veel organisaties, waaronder de WHO, hebben opgeroepen tot actie voor dit probleem.