Plannen voor eerste industriële power-to-gas installatie in Zeebrugge

Eoly, Parkwind en Fluxys willen in Zeebrugge een installatie bouwen om op industriële schaal hernieuwbare elektriciteit om te zetten in groene waterstof. Een haalbaarheidsstudie was positief

Trefwoorden: #Colruyt, #Eoly, #Fluxys, #groene waterstof, #Parkwind, #power-to-gas, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Bexi81, CC BY-SA 3.0 - voorbeeld van een Power-to-gas installatie )

ENGINEERINGNET.BE - Met het groene energieproject Hyoffwind willen Eoly (onderdeel van Colruyt Group), Parkwind en Fluxys een power-to-gas installatie bouwen om hernieuwbare elektriciteit via elektrolyse om te zetten in groene waterstof.

Dit project is opgezet als een installatie op industriële schaal (elektrolyse van 25 MW elektriciteit), in de lijn van de industriële projecten die worden ontwikkeld in de ons omringende landen. Zeebrugge zou daarbij fungeren als energiehub en heeft bovendien ook potentieel als logistieke hub voor waterstoftoepassingen.

Het zou de eerste installatie van dergelijke schaal worden in België. Daardoor kan de prijs van de groene waterstof dalen, wat dan weer een boost kan geven aan de toepassingen die gebruik maken van die groene waterstof.

Uit de reeds uitgevoerde haalbaarheidsstudie blijkt dat de technologie volwassen genoeg is om een geïndustrialiseerde productie van groene waterstof te realiseren en is er op vlak van het wetgevende kader en vergunningen voldoende basis om op voort te bouwen voor de realisatie van het project.

Vandaag neemt het consortium een volgende stap en schrijft het verschillende externe partijen aan via een tender waarin de opdracht staat om het project tot een concrete realiteit uit te bouwen.

Bedoeling is om na de zomer een definitieve investeringsbeslissing te kunnen nemen om dan, na het bekomen van de nodige vergunningen en toelatingen, tegen midden 2021 te kunnen starten met de constructie van de installatie.

Op basis van de huidige planning is de eerste productie gepland begin 2023.