Flinterdunne zonnecel even efficiënt als traditionele zonnecel

UHasselt, imec, VITO en internationale partners zijn er binnen het consortium PERCISTAND als eerste in geslaagd om met een dunnefilmzonnecel een energie-efficiëntie van 25% te behalen.

Trefwoorden: #Bart Vermang, #bottomcel, #daken, #dunnefilm, #energieopbrengst, #EnergyVille, #EU Horizon 2020, #gevels, #imec, #ingenieurs, #PERCISTAND, #TNO, #topcel, #UHasselt, #VITO, #zonnecel, #zonnepaneel

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Daarmee wekt deze flinterdunne zonnecel evenveel energie op als een traditionele silicium zonnecel. “Ook zijn onze zonnecellen zo dun, dat ze flexibel en dus perfect integreerbaar zijn in gebouwen en daken,” zegt prof. dr. Bart Vermang (UHasselt/imec/EnergyVille).

“Om deze recordefficiëntie te bereiken, gebruiken we twee soorten dunnefilmmaterialen, die we op elkaar leggen," zegt Bart Vermang, coördinator binnen PERCISTAND.

"Enkele partners werken rond de onderste laag voor de zonnecel, de bottomcel, andere partners werken dan weer rond de bovenste laag, de topcel."

De afgelopen weken zijn de beste bottom- en topcellen gecombineerd, waardoor we al een efficiëntie van 25% bereikt hebben. Nu hebben we de ambitie om binnen de volgende drie jaar een energieopbrengst van 30% op te wekken.”

Vermang vervolgt: “Onze zonnecellen zijn gemaakt uit flinterdun, flexibel materiaal, waardoor je zonnepanelen in alle kleuren en groottes kan ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen.”

Omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. “Dat zal deze zonnepanelen nog goedkoper maken dan traditionele panelen,” zegt Vermang.

“Binnen dit project werken we ook samen met economen om een analyse van de kostprijs en de milieu-impact van deze zonnecellen te maken. Zo hopen we tegen het einde van het project ook een businessmodel klaar te hebben, waarmee bedrijven die deze zonnecellen willen produceren mee aan de slag kunnen gaan.”

"Er zijn nog wel enkele obstakels. Er moet nog een kostenefficiënte manier gevonden worden om beide lagen in een module te combineren. Daar zijn ingenieurs van UHasselt en imec binnen EnergyVille mee bezig,” aldus Vermang.


ACHTERGROND
PERCISTAND ontvangt 5 miljoen euro van het Europese Horizon 2020. Het consortium telt verder internationale partners, zoals TNO, Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg, Karlsruhe Institute of Technology, Empa Switzerland, National Centre for Scientific Research – Institute PV France en Solaronix Switzerland.