VUB en UZ Brussel analyseren tumoren met artificiële intelligentie

Een team van onderzoekers, onder leiding van prof. Wim Vranken, gaan in het project TumorScope een onderzoeksplatform voor digitale gezondheid tussen de VUB en UZ Brussel ontwikkelen.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #data-analyse, #UZ Brussel, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Dit platform maakt dat een heleboel gegevens met behulp van artificial intelligence (AI) gebruikt kunnen worden voor onderzoek, zonder de privacy en rechten van de patiënten te schenden.

De focus zal in de de beginfase liggen op het verbeteren van de diagnose en behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels.

Nieuwe computersystemen in ziekenhuizen slaan grote hoeveelheden informatie op over patiënten, maar nieuwe technologieën maken ook een snelle verzameling van moleculaire gegevens van individuele patiënten mogelijk, zoals hun genetische informatie.

Deze gegevens zijn echter strikt privé, waardoor kunnen uiterst waardevolle gegevens niet gebruikt worden voor onderzoek. Prof. Wim Vranken: “Als we de gevoelige informatie kunnen anonimiseren, met bescherming van de privacy van de patiënt, dan kunnen we er AI-methodes op gebruiken.”

Door het samenbrengen van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in AI, beeldanalyse en moleculaire analyse, heeft TumorScope een interdisciplinair team opgesteld.

Het project is van start gegaan in november 2019, en de eerste doctoraatsstudent koppelt de beeldanalyse reeds aan andere informatie.