33 miljoen euro voor nieuwe Deense cobot-hub

Begin deze maand ging in het Deense Odense de schop in de grond voor de nieuwe thuisbasis van Universal Robots (UR), wereldmarktleider cobotbouwer, en Mobile Industrial Robots (MiR).

Trefwoorden: #MiR, #Universal Robots (UR)

Lees verder

nieuws

( Foto: UR )

ENGINEERINGNET.BE - Mobile Industrial Robots (MiR), dat ander Deens vlaggenschip van de robotica-industrie dat sterk is in mobiele autonome robots/drones/AGV's, gaat er eveneens zijn hoofdkwartier optrekken.

De nieuwe Deense ‘cobot-hub’ in het hart van de snelgroeiende robotica-cluster wordt 32.000 m² groot (op een terrein van 50.000 m²). Een investering van zo’n 33 miljoen euro. Beide bedrijven maken deel uit van het Amerikaanse Teradyne. UR sinds 2015. MiR sinds 2018.

“MiR en UR zijn wereldleider in de collaboratieve robotrevolutie die automatiseringsoplossingen beschikbaar maakt voor bedrijven van elke omvang. Teradyne blijft agressief investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten, oplossingen en verkoopkanalen en deze nieuwe faciliteit is een belangrijk onderdeel van onze groeistrategie,” zegt Mark Jagiela, president en CEO van Teradyne, dat tot nu toe al bijna een half miljard euro investeerde in beide robot/groeibedrijven.

MiR, nu 160 mensen, wierf het voorbije jaar 100 nieuwe medewerkers aan. Wereldwijd telt het zo’n 220 mensen. UR, nu 450 mensen in Denemarken en bijna 700 wereldwijd, breidde de voorbije twee jaar zijn staff uit met 280 mensen.

De handelsvereniging Odense Robotics rekende in zijn jaaronderzoek voor 2019 dat er nu 8.500 mensen aan de slag zijn in Deense roboticabedrijven. Zo’n 3.900 daarvan in Odense. Damvad, een Deens analysebureau, voorziet dat het aantal werknemers in de sector zal groeien naar 25.000 in 2025.

De inkomsten van Deense roboticabedrijven groeiden in 2018 met 18% naar bijna één miljard dollar (995.000 miljoen euro). Nauwelijks 15 jaar geleden was er nauwelijks sprake van enige activiteit in de branche.