Interactieve app ten strijde tegen onrust rond windturbines

Ingenieursbureau Arcadis ontwikkelde een app, die omwonenden van windturbines informeert over het geluidsniveau dat zij kunnen verwachten rond hun woning. De app werd al in Nederland getest.

Trefwoorden: #Arcadis, #geluidshinder, #ingenieursbureau, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - Geluidshinder is een complex samenspel van weersafhankelijke factoren. Dat geldt niet alleen voor de productie van het geluid, maar ook voor de overdracht van het geluid naar de omgeving.

Vanuit de gedachte dat omwonenden minder hinder ervaren als ze meer inzicht hebben in hoe het geluid van windturbines zich gedraagt, heeft Arcadis de geluids­verwachtings­applicatie ontwikkeld.

De app biedt een hyperlokaal weerbericht voor het geluid en de slagschaduw van windturbines. Het maakt hiervoor gebruik van geavanceerde berekeningen gedreven door hoge resolutie weersverwachtingen van Infoplaza en zet het geluidsniveau in verhouding tot de overige geluidsbronnen in de buurt, zoals bijvoorbeeld een snelweg.

Gebruikers van de app kunnen ook eenvoudig feedback geven over hoe zij de windturbines beleven. Deze kennis draagt bij aan een beter inzicht in de hinderbeleving, wat ingezet kan worden bij de ontwikkeling van nieuwe windparken en de optimalisatie van bestaande parken.

De app werd voor het eerst getest bij het Innogy Windpower project Kattenberg-Reedijk in het Nederlandse Noord-Brabant. Alle omwonenden binnen een straal van ongeveer 1,5 kilometer werden hiervoor benaderd.

Uit hun feedback bleek dat zij nauwelijks hinder ondervonden. Gedurende de testperiode van eind december 2017 tot en met december 2018 werd er geen enkele keer ernstige hinder gemeld. Omwonenden gaven aan dat het windturbinegeluid meestal werd overheerst door het aanwezige achtergrondgeluid van verkeer.

De app (momenteel enkel beschikbaar in Nederland) werd ondertussen uitgebreid met korte termijn voorspellingen voor de slagschaduw van de windmolens op woningen en werd verder ontwikkeld en getest voor gebruik in België.


Het ingenieursbureau is nog op zoek naar Belgische partners om ook hier nieuwe inzichten te verwerven, die de ontwikkeling van windmolenparken in een stroomversnelling kunnen brengen, essentieel om de klimaatdoelstellingen te behalen.