BNP Paribas Fortis financiert grootste Waals zonnepanelenpark

De bank steekt ruim 3 miljoen euro in het zonnepanelenpark in Saint-Ghislain, dat 18.720 zonnepanelen omvat. De zonnepanelen gaan jaarlijks 6.500.000 kWh produceren.

Trefwoorden: #BNP Paribas Fortis, #CO2-uitstoot, #Gallée, #Henegouwen, #hernieuwbare energie, #Invest Mons Borinage Centre, #kWh, #Perpetum Energy, #Saint-Ghislain, #Wallonië, #zonnepanelen, #zonnepanelenpark

Lees verder

Techniek

( Foto: BNP Paribas Fortis )

ENGINEERINGNET.BE - Op 4 maart vond de inhuldiging plaats van het grootste zonnepanelenpark van Wallonië.

Het park bevindt zich in Saint-Ghislain in de provincie Henegouwen. De installatie kon gerealiseerd worden dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende partners.

Het bedrijf Gallée, eigenaar van de grond, toonde zich bereid er een project met maatschappelijke impact tot leven te wekken. Het bedrijf Perpetum Energy, technisch partner gespecialiseerd in de ontwikkeling, nam de bouw en de uitbating van productie-eenheden voor hernieuwbare energie voor zijn rekening.

Invest Mons Borinage Centre steunde het project met een beperkte inbreng van financiële middelen. En tot slot BNP Paribas Fortis, de bevoorrechte financiële partner, zette een originele financieringsstructuur op poten die beantwoordde aan de noden van het project.

De samenwerking leidde tot een Waals record door een installatie te realiseren van exact 18.720 zonnepanelen - goed voor een gecumuleerd vermogen van 6.400 kWc. De installatie werd in december 2019 in gebruik genomen. Met haar jaarlijkse productie van 6.500.000 kWh levert ze genoeg energie voor het jaarverbruik van 1.860 gezinnen.

In de strijd tegen de klimaatverandering zorgt de installatie jaarlijks voor een vermindering van 2.300 ton CO2-uitstoot. Zo wordt jaarlijks de CO2-uitstoot van circa 2.000 auto’s gecompenseerd.

Zulke projecten maken het mogelijk om gronden met weinig toegevoegde waarde of minderwaardige gronden op te waarderen. Tegelijk vermijdt men zo in conflict te treden met de renovatie of de herbestemming op langere termijn van reeds ingenomen gronden.