AI en cryptomunt optimaliseren groene elektriciteitsvoorziening

Het AI Lab van de VUB ontwikkelde een ingenieus energievoorzieningssysteem gebaseerd op de nieuwe cryptomunt “NRGcoin” waarin particulieren en consumenten zelf groene energie verhandelen.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #energievoorziening, #groene stroom, #NRGcoin, #virtuele munt, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: NRGcoin )

ENGINEERINGNET.BE - Door de opkomst van zonnepanelen produceren niet enkel nutsbedrijven, maar ook particulieren vandaag zelf energie. Bij mooi weer leidt dat echter vaak tot overschotten.

Bovendien moedigen huidige steunmaatregelen consumenten niet voldoende aan om meer groene stroom te gebruiken en is de prijs van energie afhankelijk van de energieproducenten. Daarom ontwikkelde een VUB-onderzoeker dit energievoorzieningssysteem.

NRGcoin vertrekt van zogenaamde ‘smart grids’. Dat zijn slimme elektriciteitsnetwerken waarbij bij de producenten en bij de consumenten sensoren worden geïnstalleerd die constant onderling informatie uitwisselen over de energiebehoeftes van de huishoudens. Zo kunnen vraag en aanbod optimaler op elkaar afgestemd worden.

Smart grids laten ook toe om alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines op te nemen in het energiecircuit. Wanneer particulieren groene stroom leveren aan het net en dit wordt daadwerkelijk ook lokaal verbruikt krijgen ze 1 NRGcoin per kilowatt/uur vermindert met taxbijdrage voor het gebruik van het netwerk, ongeacht de energieprijs van dat moment.

Met deze virtuele munt kunnen zij en de andere consumenten die verbonden zijn aan dat energienetwerk de groene energie dan kopen aan 1 NRGcoin per kilowatt/uur. De NRGcoins kunnen bovendien ook geruild worden op een beurs voor gewone euro’s.

Het verhandelen van deze coins gebeurt door een intelligent algoritme (AI), dat in staat is om rekening te houden met voorkeuren van de bewoners (zoals temperatuur of het maximale budget dat ze willen spenderen aan elektriciteit) en ook zelf kan leren.

De transacties en nieuwe uitgiftes van NRGcoins worden gereguleerd door een smart contract.