• 14/03/2012

TED 2012: Nieuwe batterijen voor smart cities (+video)

Professor Donald Sadoway van het MIT lanceert idee van innovatieve stationaire batterij voor smart cities tijdens TED 2012.

Trefwoorden: #Donald Sadoway, #Massachussets Institute, #MIT, #Sadoway, #ted2012

Lees verder

Nieuws

( Foto: TED 2012 )

ENGINEERINGNET -- DE TED-voordrachten zijn wereldvermaard. Tijdens TED kan iedereen innovatieve ideeën lanceren en soms duiken er mooie pareltjes op.

Zo was er dit jaar de presentatie van Professor Donald Sadoway van het MIT (Massachussets Institute for Technology). Hij heeft een nieuw type batterij ontwikkeld dat naar verluidt ‘uitstekend geschikt is voor de massale stationaire opslag van duurzame energie’.

De nieuwe batterij lijkt perfect compatibel met hernieuwbare energiebronnen. Het is een batterij op basis van twee vloeibare metalen (magnesium (Mg) en antimoon (Sb), met daartussen een vloeibare zoutoplossing), die speciaal werd ontwikkeld om grote stroomsterktes te verdragen en grote ladingen vast te houden.

In tegenstelling tot de gangbare conventionele batterijen is ze speciaal gebouwd voor stationaire toepassingen. Ze hoeft dus niet over dezelfde eigenschappen te beschikken als batterijen voor mobiele applicaties.

De batterij werkt bij heel hoge temperaturen. Ze is niet schokbestendig en niet bedoeld voor menselijk contact.

Maar ze is wel schaalbaar, robuust en goedkoop (100$/kWh in vergelijking met 800$/kWh voor lithium-ion-batterijen). Een enkele batterij met een diameter van 91 cm kan genoeg energie opslaan om in het dagelijks energieverbruik van 200 modale Amerikaanse gezinnen te voorzien.

Volgens Sadoway zal zijn technologie in 2014 matuur zijn. Hij ziet nuttige toepassingen in ‘smart grids’ die in de toekomst stroom zouden kunnen leveren aan appartementsgebouwen, bedrijven of woonwijken.


(bron: Agoria)

VIDEO: