• 25/02/2013

Software toont verborgen informatie in video-opnamen (+video)

MIT heeft een videobewerkingsprogramma ontwikkeld dat veranderingen zichtbaar maakt die met het blote oog niet zijn waar te nemen.

Trefwoorden: #Eulerian Video Magnification, #MIT, #software, #verborgen informatie, #videobewerkingsprogramma

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De bloedstroom door iemands gezicht, de trillingen van afzonderlijke gitaarsnaren of de ademhalingspatronen van een baby zijn ermee te zien - subtiele veranderingen die anders onopgemerkt zouden blijven.

Dit process, 'Eulerian Video Magnification', haalt de verborgen informatie uit video-opnamen door in delen van het beeld de frequentie te volgen waarmee de kleur in die kleinere beelddelen verandert.

De veranderingen die alleen met een bepaalde frequentie optreden worden versterkt. Door signalen te versterken die bijvoorbeeld 50 tot 70 keer per minuut veranderen - ongeveer de hartfrequentie in rust - is het dan mogelijk om het bloed te zien stromen in iemands gezicht en zo zijn of haar polsslag te meten.

"Net zoals het door optica mogelijk is geworden om dingen te zien die normaliter te klein zijn", zegt Fredo Durand, projectleider en computerwetenschapper bij MIT in MIT Tech Review, "kan computertechnologie dingen laten zien die niet zichtbaar zijn met het blote oog". De gebruiker kan kiezen welke frequenties hij in real time wil bekijken.

Michael Rubenstein, een student aan MIT die meewerkte aan het project, zegt dat het systeem kan worden gebruikt voor contactloze bewaking van patiënten in een ziekenhuis.

Bijvoorbeeld de hartslag en ademhaling van te vroeg geboren kinderen in couveuses - waar bij voorkeur zo weinig mogelijk sensoren worden aangebracht. Hij gelooft ook dat een vergelijkbaar systeem kan worden opgezet voor thuisgebruik.

Rubenstien en zijn collega's zien ook andere toepassingsmogelijkheden, zoals in bewakingssystemen en leugendetectoren.

Komende zomer wil het team de softwarecode beschikbaar stellen aan iedereen die hem wil gebruiken. Durand denkt dat het vooral zal gaan om diagnostiek op afstand, maar verwacht ook toepassing door technici, die bijvoorbeeld willen meten hoe gebouwen bewegen ten gevolge van wind.

De software kan worden gebruikt met beelden van elke willekeurige camera, maar de ruis die wordt geproduceerd bij filmen met een goedkoop toestel wordt ook versterkt. Kwalitatief goede camera's leveren dus de beste resultaten.


(bron: Engineers Online; foto: screenshot video MIT)

Video: