• 26/11/2012

Draagbaar apparaat brengt gebouwen in kaart (+video)

Draagbaar apparaat dat gebouwen in kaart brengt, zou met name bruikbaar zijn bij spionage en bij hulpverlening.

Trefwoorden: #gebouw, #kaart, #mit

Lees verder

research

( Foto: Elektor )

ENGINEERINGNET -- Een 'automatisch gebouwencartografiesysteem' is ontwikkeld aan MIT (USA). Het betreft een toestel met sensoren die de gebruikers dragen rond de borst. Ze lopen ermee rond; intussen brengt het toestel het gebouw in kaart, in real-time.

Het komt er dus op neer dat het toestel doet wat een spion wel eens doet, maar dan geautomatiseerd. Normaal gezien zou zo'n spion naar het gebouw gaan, het inspecteren voor de missie, en informatie geven genre “ik stapte naar de kamer links, zag dit en dat, ging dan naar de volgende kamer,...,” of hij zou wat foto's nemen.

Het MIT-systeem, echter, zorgt ervoor dat de gebruiker eenvoudig rondwandelt in de ruimtes in het gebouw; intussen wordt de informatie, verworven door de sensoren, draadloos gezonden naar een laptop verderop. Personen die intussen toegang hebben tot die laptop, zien de vorderingen van de 'spion' op het scherm.

In het systeem bevinden zich een optische afstandsmeter die de omgeving scant in een boog van 270 graden, een cluster versnellingsmeters en gyroscopen, een camera, en eventueel een barometer (veranderingen in luchtdruk blijken een verrassend goede indicator te zijn van veranderingen inzake vloerhoogte).

Naast spionagedoeleinden, zou het toestel bruikbaar zijn bij hulpverlening, na bepaalde rampen. Het onderzoek ter zake wordt gefinancierd door zowel de 'U.S. Air Force' als door het Amerikaanse 'Office of Naval Research'.


(KV)

Video: